Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους: Επιστρέφουν τα τεκμήρια διαβίωσης

Πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους: Επιστρέφουν τα τεκμήρια διαβίωσης

 
Μετά από έναν χρόνο «παγώματος» λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της «λυπητερής» για πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενους, καθώς επιστρέφουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Νέος πονοκέφαλος αναμένεται να προκύψει για πολύ μεγάλο αριθμό φορολογούμενων, καθώς μετά από έναν χρόνο αναστολής λόγω της πανδημίας, τα τεκμήρια διαβίωσης μπαίνουν ξανά στην «πρίζα».

Υπενθυμίζεται ότι το πάγωμα των τεκμηρίων είχε τεθεί σε εφαρμογή ώστε να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων μια σειρά από κατηγορίες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Έτσι, με την επιστροφή στην κανονικότητα, η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2021 θα γίνει βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή του ποσού του φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια της Εφορίας, συγκρίνεται με το συνολικό ετήσιο πραγματικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου από όλες τις πηγές (με το άθροισμα των επιμέρους εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ακίνητα, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.).

Βέβαια, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λόγω της αύξησης των νέων αντικειμενικών αξιών, να υπάρξει κάποιο διορθωτικό «λίφτινγκ».

Ποια είναι τα τεκμήρια διαβίωσης

Έτσι, τα τεκμήρια με τα οποία θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι είναι:

  • Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
  • Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ.
  • Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  • Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  • Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
  • Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στις 3.000 ευρώ αν κάποιος φορολογούμενος είναι άγαμος, ή έγγαμος, ή διαζευγμένος, ή χήρος, ή μέρος συμφώνου συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο, ή τον σύζυγο, ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης, ή στις 5.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης (2.500 ευρώ για τον καθέναν).

Τι ισχύει για κατοικίες και αυτοκίνητα

Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Επιπλέον, για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Τα ανωτέρω εξάλλου ποσά προσαυξάνονται κατά 20% για τις μονοκατοικίες, κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ/τετραγωνικό. Τα συγκεκριμένα ωστόσο τεκμήρια είναι μειωμένα κατά 50% για τις δευτερεύουσες κατοικίες.

Όσον αφορά στα τα επιβατικά Ι.Χ, τα τεκμήρια υπολογίζονται ως εξής:

  • για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Όλα τα ανωτέρω ποσά, τα οποία ισχύουν και για αυτοκίνητα μικτής χρήσης, καθώς και για αυτοκίνητα τύπου τζιπ, μειώνονται φυσικά ανάλογα με την παλαιότητά τους, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)