Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Φρενίτιδα ακρίβειας: Ευρωπαϊκή διέξοδο για ενισχυμένες επιδοτήσεις αναζητά η κυβέρνηση

 

 Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρώπης ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου και του ντόμινο ανατιμήσεων

Μέτρα «αναχώματα» για την ανάσχεση της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ώστε να διαμορφώσει ένα ικανοποιητικό πακέτο στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα.

Στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό «Σχέδιο έξι σημείων» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που θα έχει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως το πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σήμερα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη Λαγκάρντ να ανοίγει τα χαρτιά της για τη νομισματική πολιτική εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρώπης, ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου και του ντόμινο ανατιμήσεων από τα καύσιμα έως τα τρόφιμα που ροκανίζουν περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών.

Το σημείο-κλεδί είναι να αποσαφηνιστεί ποιες δαπάνες μπορεί να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ώστε να υπάρχει χώρος για τη λήψη μέτρων υπέρ των φορολογουμένων.

Προσγειώνει τις προσδοκίες ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περιόρισε τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου, τονίζοντας ότι είναι βέβαιο ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζημία», για να στείλει το μήνυμα ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.

«Όσοι με ευκολία καταθέτουν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, η απάντηση είναι ότι δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική», ανέφερε.

►Διαβάστε και: Τρόφιμα: Ποιες χώρες φοβούνται ελλείψεις και μπλοκάρουν τις εξαγωγές

Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε τον προβληματισμό του οικονομικού επιτελείου για τις αβεβαιότητες που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, λέγοντας ότι: «Έχουμε πόλεμο. Στον πόλεμο ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες όλων των χωρών. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία είμαστε. Θα ήθελα να προσγειώσω τις προσδοκίες στην πραγματικότητα. Είναι μια δύσκολη περίοδος στην οποία πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός. Η κατάσταση θα έχει πιο μεγάλες δυσκολίες μπροστά».

Ποια μέτρα εξετάζονται

μέτρα που έχουν «κλειδώσει» προς το παρόν είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων για το ρεύμα και η καταβολή ειδικού επιδόματος στους ασθενέστερους το Πάσχα. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχυθούν οι επιχορηγήσεις των λογαριασμών ρεύματος επιχειρήσεων ανεξαρτήτως της τάσης που είναι συνδεδεμένες (χαμηλή, μέση, υψηλή) από το 50% στο 75%.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει παράταση της αναστολής πληρωμής ΥΚΩ από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση, καθώς λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Όμως, οι επιδράσεις της ακρίβειας στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών είναι τόσο έντονες και αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετες ενισχύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι ξέφυγε στο 7%, ενώ θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Στο μικροσκόπιο ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει πίεση ώστε να εξεταστεί ξανά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβε η Πορτογαλία και άλλες χώρες, προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρμετρες αυξήσεις ιδίως της τιμής της βενζίνης, που έχει ανέλθει σε απαγορευτικά επίπεδα για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, καθώς καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ακρίβειας.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζεται το οικονομικό επιτελείο τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς θα οδηγήσει σε μειώσεις εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ράλι δίχως προηγούμενο

Oι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα κάνουν ράλι που δεν έχει προηγούμενο, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε 23 νομούς της χώρας να έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, το diesel ήδη κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 1,80 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης να διατίθεται με μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,60 ευρώ.

Μάλιστα, με τον ρυθμό που κινείται η αγορά, οι τιμές της αμόλυβδης μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2,5 ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες, ειδικά εάν ο μαύρος χρυσός συνεχίσει το ράλι στις διεθνείς αγορές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, σήμερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ επίσης επιβαρύνεται από έναν υψηλότατο ΦΠΑ της τάξεως του 24%.

Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι από το 1,85 ευρώ της μέσης τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων, το 1,08 ευρώ προέρχεται από την επιβάρυνση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ.

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)