Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Ανεξαρτήτως του πραγματικού στόχου, αν όντως επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης των αιτήσεων συνταξιοδότησης (πλην αποτυγχάνει και πάλι) ή, απλώς, θέλει μέσα από αμφισβητούμενες διαδικασίες να παράσχει σε περισσότερους ασφαλισμένους απλώς μια κάποια οικονομική στήριξη, το αποτέλεσμα είναι σημαντικές αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία.
Ένα πράγμα δεν κάνει η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη και η προηγούμενη της… προηγούμενης: Δεν εκσυγχρονίζει τον ΕΦΚΑ. Εν προκειμένω να αναθέτει σε συμβασιούχους υπαλλήλους, όχι κατ ανάγκην νέους-μόνιμους, την μηχανοργάνωση του συστήματος. Εντός 6-8 μηνών θα είχαν ψηφιοποιηθεί όλες οι ασφαλιστικές ιστορίες του συνόλου των (παλαιών) απασχολουμένων πριν το 2002 (έκτοτε υφίστανται), ώστε οι συντάξεις να εκδίδονται εντός 10 λεπτών!
Στην έβδομη κατά σειρά απόπειρα επιτάχυνσης των διαδικασιών απόδοσης των συντάξεων εντός της τριετίας, το υπουργείο Εργασίας απλώς δίνει… εντολή οι συντάξεις να βγαίνουν σε 90 ημέρες. Εάν δεν βγαίνουν, θα πληρώνεται ότι διεκδικεί ο ασφαλισμένος. Και πολλά άλλα ευφάνταστα έως σκανδαλώδη…
Αναλυτικά τα μέτρα
1. Ο κάθε ασφαλισμένος επικαλείται διάφορα δικαιολογητικά (χωρίς πάντα να τα προσκομίζει) και ζητεί σύνταξη. Εάν δεν έχει εξεταστεί ο φάκελός τους εντός τριμήνου (σ.σ. είναι σχεδόν βέβαιο πως όχι…), ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την σύνταξή του.
2. Αν ο φάκελός του εκκαθαριστεί μετά από 5 χρόνια (σ.σ. κάτι σύνηθες, δυστυχώς, σήμερα) και αποδειχτεί ότι κακώς λαμβάνει σύνταξη, τότε τα χρωστούμενα (αχρεωστήτως καταβληθέντα) θα αναζητηθούν μόνο για την προηγούμενη 3ετία.
3. Δικαιολογητικά και αποδεικτικά πέραν της 10ετίας δεν αναζητούνται.
4. Αν ο ασφαλισμένος λαμβάνει παρανόμως σύνταξη καθώς του λείπουν έως 24 μήνες ασφαλιστέου χρόνο, τότε συνεχίζει να καταβάλλεται η σύνταξη καθώς μπορεί ο ασφαλισμένος να εξαγοράσει το κενό σαν… πλασματικό χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πλασματικά φτάνουν έως τα 9 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα (από 7 σήμερα) και έως 14 στο δημόσιο (μετρούν ξεχωριστά τα πλασματικά από τα παιδιά, ήτοι επιπλέον 5 έτη για τρία τέκνα).
Σύνταξη με 11,5 χρόνια
5. Παρέχεται η ευχέρεια για αναγνώριση επιπλέον 150 πλασματικών ενσήμων (6 μήνες) για την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για λήψη της παροχής (15ετία στο 67ο έτος). Υπό την αίρεση ότι δεν έχει υπάρξει υπέρβαση της 5ετίας στα πλασματικά (παιδιά, στρατός, μεταλυκειακός τίτλος σπουδών κ.α.).
Ωστόσο, με βάσει την υφιστάμενη ασφαλιστική νομοθεσία απαιτείται ελάχιστη πραγματική υπηρεσία 12 ετών, άρα με τρία πλασματικά συμπληρώνεται η 15ετία. Εν προκειμένω, απλώς η πραγματική ασφάλιση περιορίζεται στα 11 έτη και 6 μήνες, από 12 έτη, και ο ασφαλισμένος δικαιούται να αναγνωρίσει 3,5 έτη πλασματικού χρόνου και να λάβει τη σύνταξή του.
6. Παρέχεται η ευχέρεια προαιρετικής ασφάλισης σε κάθε απασχολούμενο έως 3 έτη προκειμένου να συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Υπό τον όρο ότι έχει τα 5 τελευταία, πριν την αίτηση συνταξιοδότησης, έτη τουλάχιστον 500 πραγματικά ένσημα.
7. Στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης, η οποία ισχύει και για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν πληρούν τον αναγκαίο χρόνο για λήψη της παροχής, εκδίδεται συνταξιοδοτικό πράξη. Η οποία ορίζει το χρόνο απονομής και το ύψος της σύνταξης (π.χ. μετά από 2 ή 3 χρόνια και πάντως με την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου της προαιρετικής ασφάλισης). Οπότε ο ασφαλισμένος θα έχει το κίνητρο της τακτικής καταβολής των αναλογουσών εισφορών προαιρετικής ασφάλισης προκειμένου να λάβει τη σύνταξή του…
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΑ
8. Σκανδαλώδης είναι η ρύθμιση για τις απάτες στον ΟΠΕΚΑ (προνοιακός οργανισμός). Ενώ εντοπίστηκαν περιπτώσεις συνταξιούχε που ελάμβαν παρανόμως αναπηρικά επιδόματα, η κυβέρνηση κουκουλώνει την υπόθεση. «Παγώνει» τους ελέγχους έτσι ώστε οι υποθέσεις να εκκαθαριστούν ευχερέστερα αργότερα…
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας: «Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας… «παγώνουν» οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης σε συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ) και των αντίστοιχων υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης…»
9. Οι επικουρικές συντάξεις… εντέλλονται να βγαίνουν εντός 6μήνου (3 μήνες για την κύρια και άλλοι 3 μήνες για την επικουρική). Επικουρικές που επίσης θα είναι λάθος, αν θα είναι λάθος οι κύριες συντάξεις (στις περίπτωσης που η επικουρικής είναι συνάρτηση της κύριας).
10. Τέλος το εφάπαξ θα πρέπει να εκδίδεται 6 μήνες μετά την αίτηση, άρα στους 9 μήνες, στο βαθμό που το εφάπαξ (στο δημόσιο) αιτείται μετά την λήψη της κυρίας σύνταξης.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου