Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Έρευνα για εργαζόμενους: 6 στους 10 δυσανασχετούν με τις συνθήκες εργασίας

Έρευνα για εργαζόμενους: 6 στους 10 δυσανασχετούν με τις συνθήκες εργασίας

Η μεγάλη «παραίτηση» εμφανίζεται και την Ελλάδα: Ένας στους 4 εργαζόμενους θέλει να φύγει από τη δουλειά του, το 60% είναι δυσαρεστημένοι.

Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» που εξέπληξε κυβέρνηση και εργοδότες στις ΗΠΑ, με την αντίδραση μεγάλης μερίδας εργαζομένων να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά το άνοιγμα της οικονομίας στη μετά Covid εποχή, κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησης η PeopleCert με την επιστημονική επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την εργασιακή αγορά στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στη χώρα μας σχεδιάζει να φύγει από τη δουλειά τους σε διάστημα ενός έτους, ενώ το 60% των εργαζομένων είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα

Στην αγορά εργασίας διεθνώς και αγγίζουν και την ελληνική οικονομία:

  1. Οι εταιρείες καταρχήν δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες.
  2. Από την άλλη, δεν μπορούν και να κρατήσουν και τους «καλούς» εργαζόμενους τους.

Οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο ρεύμα παραίτησης που έγινε έντονα αντιληπτό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, πέρασε στην Ευρώπη και γιγαντώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Η τάση αυτή έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα με έναν στους 4 εργαζόμενους να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην «έξοδο» στους επόμενους 12 μήνες ενώ 6 στους 10 εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Γιατί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους;

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι παραιτούνται, αναζητούν καλύτερες αμοιβές, εξέλιξη, αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λιγότερη πίεση.

Ποσοστό 30% εργάζεται πέραν του ωραρίου και υπό ασφυκτική πίεση. Οι εργαζόμενοι «γυρίζουν την πλάτη», στο τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Διαφαίνεται η ανάγκη, για τις εταιρίες, να αλλάξουν εργασιακή κουλτούρα και να επενδύσουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τον Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert, «επιβεβαιώνονται δεδομένα γνωστά από χρόνια. «Όλα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους κι όχι μόνο με δεξιότητες. Έχουμε ανατροπή. Από αγορά εργοδοτών περνάμε πλέον σε αγορά εργαζομένων.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι να μην χαθεί το 25% των υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο όπως καταδεικνύει η έρευνα. Ο κόσμος φεύγει για διάφορους λόγους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργο Δουκίδη που παρουσίασε την έρευνα, εξάγονται τέσσερα βασικά συμπεράσματα σχετικά με:

  1. Τις δεξιότητες (υποψήφιοι με πολλά πτυχία αλλά εφοδιασμένοι με λιγότερες δεξιότητες)
  2. Το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον
  3. Την τηλεργασία
  4. Την μεγάλη παραίτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)