Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν κρούσμα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης στην ΕΡΤ είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας και στη χώρα μας».

Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την ανεξήγητη έξαρση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στις 5 Απριλίου 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείς ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 10 ετών, σε περιοχές της κεντρικής Σκωτίας.

Μέχρι την, 21 Απριλίου, 108 κρούσματα έχουν ταυτοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Τετάρτη η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον στη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 κρούσματα.

Μετά από εργοστασιακό έλεγχο, οι ιοί της ηπατίτιδας (Α, Β, C, D και E) αποκλείστηκαν ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται νέες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτιολογία αυτών των περιπτώσεων.

Έκτοτε περιπτώσεις ηπατίτιδας, ή φλεγμονής του ήπατος, έχουν εντοπιστεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, λένε οι αξιωματούχοι υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) δεν έχει διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στις τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι λιγότερες από πέντε βρέθηκαν στην Ιρλανδία και τρεις βρέθηκαν στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανός ο εντοπισμός περισσότερων τις προσεχείς ημέρες.

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας έχουν εντοπιστεί και στις ΗΠΑ. Στην Αλαμπάμα το τμήμα δημόσιας υγείας ανακοίνωσε εννέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών, δύο εκ των οποίων χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Έρευνες και σε άλλες πολιτείες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό, καλώντας τους γιατρούς σε όλες τις ΗΠΑ να είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Πολιτεία τους. Τους καλούν επίσης να εξετάζουν για αδενοϊούς τους νεαρούς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, ούρα σκούρου χρώματος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι συνεργάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη για να κατανοήσουν τα αίτια της λοίμωξης.

Μίας και οι γνωστοί ιοί της ηπατίτιδας έχουν αποκλειστεί, οι ερευνητές αναζητούν άλλες πιθανές αιτίες και θεωρούν ότι ένα αίτιο θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη αδενοϊός.

Οι αδεονοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συχνά προκαλούν μια σειρά από ήπιες ασθένειες όπως κρυώματα, εμετούς και διάρροια. Δεν αποκλείουν ωστόσο άλλες πιθανές αιτίες, ενώ δεν έχουν αποκλείσει και τον κορωνοϊό. Διευκρινίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση με τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος.

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων γενετικών διαταραχών.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς - γνωστούς ως A, B, C, D και E - αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής.

Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο ίκτερος.

Τα έξι συμπτώματα της ηπατίτιδας

1. Ίκτερος

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Μ. Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ, υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Υπάρχει σύνδεση με τον κορωνοϊό;

Κατηγορηματικά αρνητική ως προς μια πιθανή συσχέτιση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας με την long covid, εμφανίστηκε την Τετάρτη η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά να οφείλονται στο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αφού – όπως είπε – αρκετά από τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα χωρίς ποτέ να έχουν κάνει το εμβόλιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν».

«Τα παιδιά 2-3 ετών ζούσαν αυτά τα χρόνια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά. Θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις. Πρέπει να δούμε αν θα αλλάξει η κλινική εικόνα των λοιμώξεων στα παιδιά», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε επίπεδο καταγραφής και αντιμετώπισης για κρούσμα στην Ελλάδα.

Πηγή: cnn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)