Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας

Μήνυμα ότι η χώρα και οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα σημάδι αισιοδοξίας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησής του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την συνεχή άνοδο του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά και όσους μένουν στο ενοίκιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε για μία ακόμη φορά τις εταιρείες ενέργειας «να βάλουν πλάτη».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στον οικονομικό τομέα, είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως γενεσιουργό αιτία της κρίσης την άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει δυστυχώς, όπως είπε και τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων και ότι το μυαλό της αυτή την περίοδο είναι στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε αυτούς που μένουν στο νοίκι. Απαρίθμησε, δε, εκ νέου, τα μέτρα για την ακρίβεια που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τις προτροπές της αντιπολίτευσης για «να τα δώσουμε όλα τώρα», η κυβέρνηση κρατά δυνάμεις και εφεδρείες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Παράλληλα, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την αυστηρότητα του νόμου. Αλλά, όπως είπε, « πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θύμισε, δε, τη δέσμευσή του ότι αφού καταγραφούν, τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μίας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%.

«Αναμένουμε από τη ΡΑΕ, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τη λειτουργία της αγοράς, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της εντός του επόμενου μήνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στο ενεργειακό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε, διαπίστωσε τη συγκεκριμένη ανάγκη και στις συζητήσεις που είχε η ίδια στην Πορτογαλία.

«Ας δούμε τον ενεργειακό εφοδιασμό ως μια ευκαιρία να αυτονομηθούν τα κράτη μέλη ή να απεξαρτηθούν ακόμη περισσότερο», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσο γίνεται τα εργαλεία που υπάρχουν ώστε να ενισχυθούν κυρίως οι ευάλωτοι, γιατί αυτοί καλούνται να πληρώσουν πάντα το μεγαλύτερο τίμηση, και φυσικά ο παραγωγικός τομέας. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)