Το 2020, στις ΗΠΑ υπήρχαν έντονες πολιτικές διεργασίες σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο παροχής δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, πολιτών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
Στις 24 Ιουλίου, του 2020, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, γράφει στο Twitter ότι «ακόμα ένα κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ δεν είναι προς το συμφέρον του λαού».
Όταν ένας χρήστης του Twitter, σχολίασε: «Ξέρεις τι δεν ήταν προς το συμφέρον του λαού; Το πραξικόπημα που οργάνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά του Έβο Μοράλες στη Βολιβία, ώστε να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε το λίθιο εκεί», ο Μασκ απάντησε: «Θα κάνουμε πραξικόπημα σε όποιον θέλουμε! Ξεπέρασέ το».
Ο χρήστης αλλά και η απάντηση του Ίλον Μασκ αναφερόταν στο πραξικόπημα κατά του εμβληματικού, αριστερού προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος απομακρύνθηκε πραξικοπηματικά από τη θέση του, το Νοέμβριο του 2019.
Το "πραξικόπημα του λιθίου"
Στα 14 χρόνια της θητείας του, ο Μοράλες αγωνίστηκε
για να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της χώρας προς το συμφέρον του
βολιβιανού λαού, ο οποίος είδε αξιοσημείωτη πρόοδο στο βιοτικό του
επίπεδο. Τα ποσοστά αναλφαβητισμού και πείνας μειώθηκαν ραγδαία.
Αλλά η χρήση του πλούτου της Βολιβίας για την ευημερία της τοπικής
κοινωνίας και όχι των πολυεθνικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής, ήταν
κάτι που οι ΗΠΑ και η αμερικάνικη πρεσβεία στην πρωτεύουσα Λα Παζ, δεν
μπορούσαν να ανεχθούν.
Ο Μοράλες μόλις είχε κερδίσει εκλογές για μια θητεία
που επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020. Ο βολιβιανός στρατός
όμως, κατόπιν εντολής της ακροδεξιάς της Βολιβίας και της κυβέρνησης
των ΗΠΑ, απείλησε τον Μοράλες.
Με την αστυνομία να λαμβάνει μέρος και αυτή στο πραξικόπημα, ο Μοράλες σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η βία εναντίον του Βολιβιανού λαού, παραιτήθηκε και έφυγε εξόριστος στο Μεξικό.
Μετά την απομάκρυνση του Μοράλες βέβαια, πολλά διεθνή ΜΜΕ ανακάλυψαν
ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του όπως είχε
φροντίσει να διαδώσει η "αντιπολίτευση".
Ήταν όμως πολύ αργά για τη Βολιβία, η οποία έχει καταδικαστεί σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ανέστειλε τη δημοκρατία στη χώρα.
Η ειλικρινής παραδοχή του Μασκ, περί «πραξικοπήματος όπου γουστάρουμε» είχε ουσιαστικά να κάνει με το ορυκτό, λίθιο.
Δηλαφή, το βασικό συστατικό των μπαταριών νέας τεχνολογίας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και smartphones.
Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, που ανήκει στο νέο ιδιοκτήτη του Twitter, επιζητούσε πρόσβαση στα μεγάλα και φθηνά κοιτάσματα λιθίου στη Βολιβία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα σε αποθέματα λιθίου στον κόσμο, μετά τη Χιλή.
Πριν την ανάρτηση του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος της Βολιβίας και επιχειρηματίας, Σάμιουελ Ντόρια Μεντίνα, δήλωνε ότι «θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν η Tesla μπορούσε να έρθει στη Βολιβία για να βιομηχανοποιήσει το λίθιο».
Το 2020, ο Μασκ είχε αποκαλύψει επίσης ότι ήθελε να χτίσει ένα εργοστάσιο Tesla στη Βραζιλία, το οποίο θα προμηθεύεται λίθιο από τη Βολιβία.
Σε συνέντευξή του, μετά το πραξικόπημα και την απομάκρυνσή του, ο Έβο Μοράλες είχε αναφέρει: «Είχαμε σχεδιάσει να λειτουργήσουμε ένα βιομηχανικό εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου. Αυτός ο βιομηχανικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για τη Βολιβία γιατί θα είχαμε τη δυνατότητα να θέσουμε την παγκόσμια τιμή του λιθίου σε συνεργασία με την Ευρώπη, την Κίνα και την Ασία. Αλλά οι ΗΠΑ θα έμεναν απ’ έξω και δεν μπορούσαν να ανεχτούν πως ένας αυτόχθονας ινδιάνος, όπως εγώ, θα ήταν επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Είμαι πεπεισμένος πως ήταν ένα πραξικόπημα για το λίθιο»
Ο Ίλον Μασκ μπορεί να διέγραψε τελικά την ανάρτησή του, αλλά δυστυχώς πιστεύει πραγματικά ότι δικαιούται να εκμεταλλεύεται τους πόρους μιας ανεξάρτητης χώρας. Αν γι αυτό χρειάζεται πραξικόπημα… deal with it.
Αναρτήθηκε από:2020mag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου