Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ενεργοποιείται η ελληνική αεράμυνα στα νησιά του Αιγαίου μετά τις τουρκικές παραβιάσεις


Σε ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία, προχωράει η Ελλάδα. Μετά τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως νωρίτερα μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι συσκέψεις στο υπουργείο Άμυνας είναι συνεχής με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα.

Η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

Μάλιστα, σύμφωνα με το OPEN οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Άμυνας όσο και του ΓΕΕΘΑ είναι το θέμα να τεθεί και σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας νωρίτερα, είπε ότι μίλησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Μίλησα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας» είπε και πρόσθεσε «Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Eurokinissi

Υπενθυμίζεται πως με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νωρίτερα νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη (δεύτερο μέσα σε δυο μέρες!) αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μόλις μίας ημέρας.

Ο κ. Δεμίρης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά οδήγησε τη χώρα μας στην απόφαση να ακυρώσει τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας στην αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.

Πηγή: imerisia.grq

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)