Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Νέα προβοκάτσια για το Τσέρνομπιλ: «Συγγνώμη λάθος» μετά από παγκόσμιο συναγερμό

Νέα προβοκάτσια για το Τσέρνομπιλ: «Συγγνώμη λάθος» μετά από παγκόσμιο συναγερμό
 
 
 
 
Αλαλούμ με τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ - «Δεν υπάρχει κίνδυνος» λέει τώρα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε μία... λάθος μετάφραση οφείλεται ο συναγερμός που ξέσπασε σχετικά με τη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ, που σήμανε νωρίτερα σήμερα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι.

Όπως επανορθώνει τώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), που μετέδωσε την αρχική είδηση, ο επικεφαλής της IAEA εκτίμησε πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ είναι τελικά «κανονικά» και όχι «μη φυσιολογικά».

Σε ένα άνευ προηγουμένου λάθος, η είδηση που μετέδωσε το AFP, προκάλεσε παγκόσμια αναστάτωση και μεταδόθηκε από τα Διεθνή ΜΜΕ ως «συναγερμός» και μάλιστα, ανήμερα της επετείου από τα 36 χρόνια του πυρηνικού δυστυχήματος.

Ωστόσο το περιστατικό αποδόθηκε σε μία... λάθος μετάφραση.

Ο Γκρόσι, εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην επίδραση των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η κατοχή της περιοχής του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό από τις 24 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο μιας νέας πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης και ζήτησε από τη Μόσχα να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια κατά των ουκρανικών εγκαταστάσεων.

«Η κατάσταση ήταν εντελώς ανώμαλη και πολύ, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους σε μια επίσκεψη στο Τσέρνομπιλ ακριβώς 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το 1986. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)