Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Στα δικαστήρια Ιταλία - Γερμανία για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Στα δικαστήρια Ιταλία - Γερμανία για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
 
 
Πολεμικές αποζημιώσεις ζητά η Ιταλία από τη Γερμανία για τη ναζιστική εποχή, επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και το Βερολίνο κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Γερμανία κατέθεσε αγωγή κατά της Ιταλίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (01/05), ύστερα από την προσπάθεια της Ρώμης να διεκδικήσει αποζημίωση για εγκλήματα πολέμου κατά την περίοδο της ναζιστικής εποχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC, σε μια εισήγηση προς το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), η Γερμανία αναφέρει ότι η Ιταλία συνεχίζει να επιτρέπει υποθέσεις στα εθνικά της δικαστήρια, παρά την απόφαση του 2012 ότι τέτοιες αξιώσεις είναι απαράδεκτες. Μάλιστα, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι, μετά την εν λόγω απόφαση, πάνω από 25 νέες υποθέσεις έχουν κατατεθεί στην Ιταλία. Ειδικότερα, σε ορισμένες από αυτές, τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση.

Ακόμα, το Βερολίνο λέει ότι υποβάλλει την καταγγελία τώρα λόγω δύο εν εξελίξει υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάσχεση ακινήτων στη Ρώμη, τα οποία ανήκουν στο γερμανικό κράτος. Ένα δικαστήριο στην Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 25 Μαΐου αν θα επιβάλει την πώληση ορισμένων κτιρίων, ορισμένα από τα οποία στεγάζουν γερμανικά πολιτιστικά, ιστορικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τι υποστηρίζει η Γερμανία για τη διαμάχη της με την Ιταλία

Πάντως, η διαμάχη χρονολογείται από το 2008, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στους συγγενείς εννέα ανθρώπων, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 203 που σκοτώθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις στην Τοσκάνη το 1944. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ σε χώρες που επλήγησαν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τότε που η σύγκρουση έληξε, δηλαδή από το 1945.

Στο αίτημά της προς το Διεθνές Δικαστήριο, η Γερμανία επικαλείται τμήμα της απόφασης του 2012 που αναφέρει ότι, επιτρέποντας τις αξιώσεις στα δικαστήριά της, η Ιταλία «παραβίασε την υποχρέωσή της να σεβαστεί την ασυλία που απολαμβάνει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας βάσει του διεθνούς δικαίου».

Βέβαια, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκδώσει αποφάσεις το Διεθνές Δικαστήρια, αλλά η Γερμανία ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει μέτρα για να εμποδίσει την Ιταλία να βγάλει σε πλειστηριασμό οποιαδήποτε περιουσία, ενώ η ευρύτερη υπόθεσή της εξετάζεται.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)