Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

«Χοντρό παιχνίδι» με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Παραμένουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις όμως φουντώνουν τα σενάρια για έναν πιθανό συμβιβασμό που θα ξεκλειδώσει το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο ρόλος της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας και οι εκατέρωθεν απειλές.

πολυήμερες συζητήσεις που διεξάγονται παραμένουν ατελέσφορες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, να αποτελεί το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία.

Με το χρόνο για τη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (30/06-31/06) να μετρά αντίστροφα πληθαίνουν οι επαφές για την άρση του αδιεξόδου με σκοπό να υπάρξει μέχρι την Κυριακή ένα προσχέδιο συμφωνίας.

Αν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει το θέμα να έρθει προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας τα κράτη μέλη της ΕΕ επεξεργάζονται προτάσεις που θα κάμψουν τις αντιστάσεις όπως την εξαίρεση του πετρελαίου που διακινείται μέσω αγωγών.

Συμβιβασμός; 

Παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από τις δημόσιες τοποθετήσεις στο παρασκήνιο το «παιχνίδι» μοιάζει να έχει «χοντρύνει».

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένας συμβιβασμός είναι ακόμη εφικτός, εξαιρώντας το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Αξιωματούχοι αναφέρουν στο POLITICO ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει πραγματοποιήσει βιντεοκλήσεις με τους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση. «Ένας μεγάλος αριθμός» ηγετών της ΕΕ εμφανίζεται έτοιμος να υποστηρίξει τον προσωρινό συμβιβασμό, ισχυρίστηκε ένα αξιωματούχος φανερώνοντας ανατροπή στα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Εάν επαληθευτεί το σενάριο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για να συμφωνήσουν οι χώρες για το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο πλήττει διάφορους τομείς πέραν του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και περιλαμβάνει απαγόρευση στους Ρώσους να αγοράζουν ακίνητα στην ΕΕ.

Η καθοριστική ημέρα

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν η συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ με την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) έχει προγραμματιστεί την Κυριακή. Εκεί σχεδιάζουν να επεξεργαστούν το κείμενο των συμπερασμάτων που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Ιουνίου. 

Η Ουκρανία πιέζει

Το Κίεβο παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στην ΕΕ και ασκεί σημαντική πίεση με το βλέμμα στην Ουγγαρία.

Αξιωματούχος προειδοποίησε τη Βουδαπέστη ότι κλάδος του πετρελαιαγωγού Druzhba που τροφοδοτεί την Ουγγαρία διέρχεται από ουκρανικό έδαφος και «κάτι μπορεί να συμβεί» σε αυτόν.

«Η Ουγγαρία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση», δήλωσε στο μεταξύ σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας του Κιέβου το βράδυ της Τετάρτης. Η «όρεξη της Βουδαπέστης για κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται κάθε μέρα», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία πίστευε ότι «μπορεί να απαιτήσει τα πάντα, ώστε να μην καταστρέψει την ευρωπαϊκή ενότητα».

Και ο Ουκρανός πρόεδρος, αυξάνει την πίεση. «Κοιτάξτε τον αριθμό των εβδομάδων που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του χθες το βράδυ. «Φυσικά, είμαι ευγνώμων στους φίλους μας που προωθούν νέες κυρώσεις. Αλλά πού απέκτησαν τόση δύναμη αυτοί που μπλοκάρουν το έκτο πακέτο; Γιατί τους επιτρέπεται ακόμη να έχουν τόση δύναμη, μεταξύ άλλων και στις ενδοευρωπαϊκές διαδικασίες;» αναρωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία θα είναι πάντα ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν θα διαλυθεί. Το μόνο ερώτημα είναι ποιο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει ο λαός μας για την ελευθερία του και η Ρωσία - για αυτόν τον παράλογο πόλεμο εναντίον μας».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)