Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Σκηνικό σύγκρουσης στα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση με δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα»

Σκηνικό σύγκρουσης στα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση με δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα»
 
 
Σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ο πρωθυπουργός την εκρηκτική κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Η αναφορά Μητσοτάκη στα Πανεπιστήμια επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σκληρή πόλωση για τον συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τα εκρηκτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ακρίβεια αλλά και να συσπειρώσει τη δεξιά πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μίλησε, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη ιδεολογική μάχη των επόμενων μηνών και ζήτησε από τους υπουργούς να στηρίξουν το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια, το οποίο σημειωτέον, έχει προκαλέσει ήδη τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με μεγάλη ένταση.

Στην ομιλία του κατά την πρώτη, δια ζώσης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από τον Φεβρουάριο του 2020, και με φόντο τις βίαιες συγκρούσεις στο ΑΠΘ, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον κάλεσε να επιλέξει αν είναι «με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία, με τη βιβλιοθήκη ή τη βαριοπούλα».

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να ξαναμπούν βαριοπούλες στα πανεπιστήμια και να τα κάνουν γυαλιά- καρφιά. «Η ίδια η ζωή, λοιπόν, αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

«Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξανά Μπουν βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Κι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες επεισόδιων», δεν θα το βρουν σε συλλογικές με το αποκαλυπτικό όνομα ανομία», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει, και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό παιδείας. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για ένα τολμηρό και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο και ζήτησε από τους υπουργούς να το στηρίξουν με πολύ μεγάλη ένταση.

Το μήνυμα στην Τουρκία

Στον απόηχο της κλιμακούμενης έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται.

«Η γεωγραφία μας θέλει δίπλα – δίπλα, όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», τόνισε και πρόσθεσε :

«Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό. «Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το αμερικανικό Κογρκέσο, για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό».

Για την ενεργειακή ακρίβεια

«Εφαρμόζουμε ήδη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες μάλιστα εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου, έχει ανοίξει σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των προσθέτων ανατιμήσεων. Και αυτές οι εκπτώσεις αυξάνονται και απλώνονται πλέον στους περισσότερους συμπολιτες μας.

Ενώ από πρώτης Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος μηχανισμός που εξουδετερώνει στην πράξη την ρήτρα αναπροσαρμογές και οι υπόλοιποι λογαριασμοί θα είναι πιο εξισορροπημένη. Η κυβέρνηση είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», είπε.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)