Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Τα μέτρα που επιστρέφουν από Σεπτέμβριο - Η πρώτη επίσημη δήλωση

Τα μέτρα που επιστρέφουν από Σεπτέμβριο - Η πρώτη επίσημη δήλωση
 
 
Όλα όσα βρίσκονται στο «τραπέζι» για την επιστροφή των μέτρων από φθινόπωρο. Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ποια μέτρα θα επιστρέψουν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, εφόσον δεν απέκλεισε και νέο εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό από Σεπτέμβριο, δεν αποκλείεται να έρθουν ανατροπές σε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Γιατί διατηρήθηκε τελικά η μάσκα στις εξετάσεις στα σχολεία

Ειδικότερα, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις ότι από την 1η Ιουνίου μπαίνει τέλος στη χρήση μάσκας και στα σχολεία (με εξαίρεση τις εξετάσεις), το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο επαναφοράς περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (26/5) στο OPEN, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «η μάσκα διατηρήθηκε στις εξετάσεις στα σχολεία, όχι από επιδημιολογική άποψη, αλλά για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο για να μην νοσήσει κάποιο παιδί και χάσει τη δυνατότητα να λάβει μέρος». Εξομολογήθηκε, μάλιστα, πως «μπήκα και εγώ στον προβληματισμό γιατί να μην μείνει η μάσκα για 15 ημέρες αλλά ήταν σαφής η εισήγηση της επιτροπής».

Επιστροφή μέτρων από φθινόπωρο

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό όσον αφορά στον κορονοϊό από το φθινόπωρο, απάντησε ότι «το αρχικό σχέδιο είναι να υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει δυναμική η πανδημία».

«Το ένα σενάριο που ελπίζουμε να υλοποιηθεί είναι ότι ο κορονοϊός θα ακολουθήσει τη λογική των άλλων πανδημιών οι οποίες από το δεύτερο προς τρίτο έτος πάνε σε ενδημική φάση για να πάμε σε απαραίτητα και όχι αυστηρά μέτρα» είπε ο κ. Πλεύρης, ωστόσο, συμπλήρωσε, «αν δούμε κατάσταση έξαρσης ή κάποια μετάλλαξη τότε όλα είναι στο τραπέζι».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε φάση συμβίωσης με τον κορονοϊό ώστε τα μέτρα να αφορούν τις ομάδες που είναι ευάλωτες στον κορονοϊό. Η αίσθηση είναι ότι δεν θα πάμε σε πίεση στο ΕΣΥ αλλά σε μέτρα για τις πιο ευάλωτες ομάδες» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Έρχεται και νέα δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

Όσον αφορά στο εμβόλιο είπε πως «ευελπιστούμε από Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο που θα κινείται στη λογική αυτού της γρίπης και να είναι ετήσιο. Ευελπιστούμε να έχει ξεκαθαριστεί αυτό τον Ιούλιο για να ξέρουν οι πολίτες ποιος είναι ο προγραμματισμός».

Τέλος, για το ενδεχόμενο εμβολιασμού για τον κορονοϊό ξανά από τον Σεπτέμβριο είπε ότι «οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες», αφήνοντας ανοιχτό το τι θα αποφασιστεί για τα παιδιά.

Τα μέτρα που ισχύουν το καλοκαίρι του 2022

Από 1η Ιουνίου η μάσκα καταργείται σε μία πληθώρα κλειστών χώρων με μερικές εξαιρέσεις.

«Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς», είπε χαρακτηριστικά στις ανακοινώσεις προ ημερών ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο τόνισε πως ΔΕΝ καταργείται στους εξής χώρους:

  • Νοσοκομεία
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ)

Το δεύτερο μέτρο που παραμένει είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Η υποχρέωση αυτή αναμένεται να παραμείνει για όλο το καλοκαίρι. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)