Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Επίσημο: Η Φινλανδία κατέθεσε αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Επίσημο: Η Φινλανδία κατέθεσε αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
 
Αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ κατέθεσε η Φινλανδία παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επίσημα ότι προτίθεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Σαούλι Νιινίστο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετρεότητας σε μια ιστορική απόφαση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί, επίσης, μια σημαίνουσα συνεδρίαση για το αν θα ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία των 30 μελών την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα εγκαινιάσει την επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι ήθελε να αποτρέψει.

Η Φινλανδία έχει κοινά σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως και η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρή πολιτική ουδετερότητας και στη συνέχεια μη προσχώρησης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.

Ωστόσο, η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε σε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο σκέψης της, με τη δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ να τριπλασιάζεται και να κυμαίνεται περίπου στο 75%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία μεταξύ 50% και 60% τάσσεται υπέρ της ένταξης και στη Σουηδία.

Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας δήλωσαν ότι η χώρα «πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση ένταξης αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση τη Δευτέρα (16/05).

Ο Σαούλι Νιινίστο τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο (14/05), και τον ενημέρωσε ότι η χώρα του στοχεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που χαρακτήρισε ως «άμεση και ευθεία», σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian».

Η αντίδραση Ρωσίας - Τουρκίας στο ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα την υποχρέωνε να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία», ενισχύοντας την άμυνά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε στο κάλεσμα του Σαούλι Νιινίστο, λέγοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αναφορικά με τη Σουηδία, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι πως η Στοκχόλμη είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά της Φινλανδίας, την Τρίτη (17/05), με το ΝΑΤΟ να αρχίζει αμέσως μετά τη διαδικασία ένταξης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν «δεκτές με ανοιχτές αγκάλες» και ότι η διαδικασία προσχώρησης θα είναι γρήγορη, αν και η επίσημη έγκριση από όλα τα μέλη της Συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κίνηση αυτή.

Επίσης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, δήλωσε την Κυριακή (15/05) ότι είναι βέβαιος ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία μπορούν να αντιμετωπιστούν, επισημαίνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε για να βρούμε όλες τις προϋποθέσεις για συναίνεση που πρέπει να πληρούνται».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χάβιστο, δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία.

 Πηγή: ieidiseis.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)