Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Απάντηση - κόλαφος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε κυβέρνηση και Οικονόμου

Αναλυτική απάντηση για την έρευνα - κόλαφο που καταγράφει την Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε. στην Ελευθερία του Τύπου • Αναδεικνύουν τα ψέμματα του Γ. Οικονόμου στην απαράδεκτη επιστολή διαμαρτυρίας • Ζητούν από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων.

Σε «εφιάλτη» για την κυβέρνηση μετατρέπεται η απαράδεκτη κίνηση να ζητήσει εξηγήσεις για την έρευνα περί καταποντισμού της Ελευθερίας του Τύπου, με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα να αποδομούν λέξη προς λέξη το αφήγημα του Μαξίμου και του Γιάννη Οικονόμου.

Η οργάνωση δημοσιεύει αναλυτική απαντητική επιστολή στην ιστοσελίδα της, καλώντας την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι αντί να «επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης».

Ο γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, αναδεικνύει και τα ψέμματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση «Media Pluralism Monitor», σημειώνοντας ότι  οι δηλώσεις που έφερναν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αφορούσαν σε έκθεση που στην πραγματικότητα βρίσκει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των ΜΜΕ.

Στην απάντησή της η Οργάνωση επισημαίνει, ακόμη, ότι ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει πως η «έκθεση εκπονήθηκε “υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης”, όταν, στην πραγματικότητα, δημοσιεύτηκε από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.».

Τέλος, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στηλιτεύουν ξανά τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία με πρόφαση την πανδημία επιχείρησε να λογοκρίνει εκ νέου τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις αναφορές από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης».

Η θύελλα, η αμηχανία και τα ψέμματα

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στις αρχές του μήνα έπεσε σαν... κεραυνός εν αιθρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, που δεν έχει συνηθίσει να δέχεται κριτική, έκανε τα πάντα για να επιβεβαιώσει το πόρισμα της έκθεσης για την Ελευθερία του Τύπου. Αρχικά προσπάθησε, μαζί με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα φιλικά ΜΜΕ να θάψει την είδηση, στη συνέχεια απάντησε κάνοντας παρατηρήσεις προς την οργάνωση και κατέληξε σε μια πρωτοφανή κίνηση, αποστέλλοντας επιστολή διαμαρτυρίας και προσπαθώντας να λογοκρίνει ακόμη και τους ρεπόρτερ χωρίς σύνορα.

Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν η αδιανόητη κίνηση, μετά από μερικές ημέρες, του Γιάννη Οικονόμου να παραχαράξει, ουσιαστικά, έκθεση που δεν είχε σχέση με την Ελευθερία του Τύπου ώστε να παρουσιάσει το κυβερνητικό αφήγημα πως στη χώρα μας είναι όλα καλά και όλα ανθηρά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)