Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Αύξηση επιτοκίων: Ένα δισ. θα κερδίσουν οι τράπεζες, ένα δισ. θα χάσουν οι δανειολήπτες!

Αύξηση επιτοκίων: Ένα δισ. θα κερδίσουν οι τράπεζες, ένα δισ. θα χάσουν οι δανειολήπτες!
 
 
Σχεδόν μηδενική η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων - Μιλάμε για κανονική… ληστεία!

Ας δούμε τους υπολογισμούς που γίνονται για την αύξηση των επιτοκίων που αναμένονται τον Ιούλιο:

- Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως και το τέλος του 2023 θα αποδώσει στις ελληνικές τράπεζες πρόσθετα κέρδη άνω του ένα δισεκατομμυρίου ευρώ από έσοδα τόκων!

- Ταυτόχρονα οι δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων, θα χάσουν ένα αντίστοιχο ποσό (ένα δισεκατομμύριο ευρώ) από την αύξηση των ποσών που θα πληρώνουν κάθε μήνα για τα δάνειά τους!

- Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων θα είναι σχεδόν μηδενική, αφού –σύμφωνα με τις πληροφορίες- θα μείνουν σχεδόν ανεπηρέαστα από την αρχική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,5% και θα αυάνονται πάνω από το επίπεδο αυτό.

- Με την τόσο σημαντική αύξηση των εσόδων από τους τόκους, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος ακόμα και για τη χρήση της φετινής χρονιάς!

Μας συγχωρείτε, αλλά πρόκειται για μια κανονική ληστεία τόσο των δανειοληπτών, όσο και των μικροκαταθετών, που σήμερα έχουν αρνητικό επιτόκιο-πληρώνουν, δηλαδή, γιατί η τράπεζα τους φυλάει τα λεφτά! Για να κάνουμε μια σύγκριση, πριν 28 χρόνια που η χώρα είχε τον αμέσως μεγαλύτερο πληθωρισμό από σήμερα, τα επιτόκια ήταν σχετικά υψηλά: Σου έτρωγαν τις καταθέσεις, αλλά δεν σου τις εξανέμιζαν τελείως, δεν πλήρωνες και την τράπεζα να τις έχει.

Σε μια εποχή που τα λαϊκά εισοδήματα πιέζονται ασφυκτικά, ας προσέξουν οι κυβερνήσεις, που δεν μπορεί παρά να είναι υπεράνω των τραπεζιτών: Να μην επιτρέψουν άλλη μια ληστεία των χαμηλών στρωμάτων προς χάρη των κερδών των τραπεζών και των μερισμάτων! Θα σκάσει ο κόσμος, δεν αντέχει δεκατρία χρόνια πίεσης!

Ας μην δικαιώσουν τον Μπρεχτ που έγραφε το 1928 στην «Όπερα της πεντάρας» «τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της»!

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)