Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η πρώτη επίσημη πρόγνωση για τον καιρό το καλοκαίρι 2022

Η πρώτη επίσημη πρόγνωση για τον καιρό το καλοκαίρι 2022
 
 
Η πρώτη επίσημη πρόγνωση για τον καιρό το καλοκαίρι 2022. Το πιθανότερο σενάριο είναι να είναι πιο ζεστό.

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η επίσημη εποχική πρόγνωση του καιρού για το καλοκαίρι του 2022 για τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για πρόγνωση 17 μετεωρολογικών υπηρεσιών των Βαλκανίων αλλά και εκπροσώπων μεγάλων παγκόσμιων προγνωστικών κέντρων που πρωτοπορούν ερευνητικά στο κομμάτι των εποχικών προγνώσεων κατέληξαν σε ένα κοινό πόρισμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα για την Ελλάδα τρία είναι τα πιθανά σενάρια, με το πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανοτητες.

Συγκεκριμένα:

  • Κατά 70% η πιθανότητα να είναι πιο ζεστό το φετινό καλοκαίρι από τον μέσο όρο των καλοκαιριών 1981-2010,
  • το ίδιο ζεστό 20% και
  • πιο κρύο μόνο 10%

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι εποχικές προγνώσεις αποτελούν ακόμα ένα πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας, έχουν όμως σχετική αξία καθώς δείχνουν μια τάση.

Προφανώς δεν μπορούν να προβλέψουν - για παράδειγμα πόσους καύσωνες θα έχουμε ή τι έντασης και διάρκειας θα είναι.

Παράγονται με διαφορετικό τρόπο από τις καθημερινές προγνώσεις καιρού και τα αποτελέσματά τους μπορούν, μόνο σε γενικές γραμμές, και με πιθανότητες να περιγράψουν τι θα συμβεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Έρχονται βροχές και καταιγίδες την επόμενη εβδομάδα

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «οι πολύ θερμές αέριες μάζες φαίνεται πως δεν επηρεάζουν τη χώρα μας καθώς παραμένουν εγκλωβισμένες στη βόρεια Αφρική και προς την Τουρκία και επομένως θα έχουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας φυσιολογικές θερμοκρασιακές τιμές για την εποχή με τον υδράργυρο στο εσωτερικό της χώρας στους 34 με 35 βαθμούς τοπικά ακόμα και 36, στους 30 με 33 στις παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της θαλάσσιας αύρας».

Στο πεδίο των βροχοπτώσεων, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά, βόρεια ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στο Αιγαίο με πιθανές χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς κεραυνούς. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου», κατάληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)