Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Όταν ο Σημίτης ζητούσε δανεισμό των Γλυπτών από τον Μπλερ «γιατί έχω εκλογές και θα βοηθήσει»

Όταν ο Σημίτης ζητούσε δανεισμό των Γλυπτών από τον Μπλερ «γιατί έχω εκλογές και θα βοηθήσει»
Το παρασκήνιο σήμερα με Μητσοτάκη - «Η λύση «προσωρινού δανεισμού» ή «μοιρασιάς» των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι επιζήμια, μη λύση και ενταφιάζει το αίτημα για επιστροφή τους», σχολιάζει η Σία Αναγνωστοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μία καινούργια ιστορία. Από το 1984 και τον ανένδοτο διεθνοποίησης του ζητήματος από τη Μελίνα Μερκούρη, το θέμα έχει απασχολήσει όλες τις κυβερνήσεις, με τη στάση της Βρετανίας – του Βρετανικού Μουσείου συγκεκριμένα – να είναι πάντοτε ανένδοτη.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου για «διαπραγματεύσεις χωρίς κόκκινες γραμμές» και για «προσωρινό δανεισμό» έναντι εγγυήσεων και άγνωστων «ανταλλαγμάτων» ωστόσο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως κάτι καινούργιο στην πολύπλοκη εξίσωση των Γλυπτών, καθώς αποτελεί πάγια θέση της Βρετανίας απέναντι στις ελληνικές και διεθνείς αιτιάσεις.

Μία από τις φορές που έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο αυτό, το οποίο μετεκλογικά είχε αφήσει ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης δεχόμενος σφοδρά πυρά, ήταν το μακρινό 2003. Τότε, ως Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης είχε θέσει το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ.

Στις ελληνικές προσπάθειες είχαν συνδράμει τότε τόσο ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και η τότε γ.γ. Πολιτισμού και σημερινή Υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Η ιστορία αυτή είχε λήξει άδοξα με τη διαρροή ενός βίντεο από συνομιλία του Κώστα Σημίτη με τον Τόνι Μπλερ, στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητούσε ένα καλό νέο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα γιατί όπως του εξηγούσε «έχουμε εκλογές του χρόνου και ίσως αυτό να μπορεί να φανεί χρήσιμο».

Ο προεκλογικός χαρακτήρας του αιτήματος και ο χειρισμός του Κώστα Σημίτη προκειμένου να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη με μια «καλή είδηση» εθνικής ανάτασης είχε στιγματιστεί από τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης εκείνης της εποχής. «Προεκλογική «γκάφα» Σημίτη με Μάρμαρα» έγραφε η Καθημερινή ενώ σε άλλη στήλη ο τίτλος ήταν: «Τόνι, στείλε μου τα Μάρμαρα, έχω εκλογές». Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Ριζοσπάστης: «Στο προεκλογικό παζάρι και τα «μάρμαρα».

Εξίσου σκληρή ήταν και η αντίδραση των κομμάτων τότε, με χαρακτηριστικότερη την τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Θοδωρή Ρουσόπουλου, που υπογράμμιζε πως «ο κ. Σημίτης ομολόγησε σήμερα στις Βρυξέλλες πως χάνει τις εκλογές» και χαρακτήριζε «θλιβερό να χρησιμοποιεί ένα εθνικό θέμα, όπως είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για μικροκομματικές, προεκλογικές σκοπιμότητες».

Για την ιστορία να σημειωθεί πως πέντε μήνες μετά, στις 7 Μαρτίου 2004, προκηρύχθηκαν εκλογές, τις οποίες κέρδισε η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή.

Η συνομιλία και το βίντεο

Η συνομιλία των δύο ανδρών, όπως τη μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega:

Μπλερ: «… Α... Κώστας...

Σημίτης: Πώς είσαι...;

Μπλερ: είμαι πολύ καλά. Εσύ;

Σημίτης: Πολύ καλά. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι για τα μάρμαρα και να μου πεις...

Μπλερ: να σου πω δηλαδή ένα καλό νέο...

Σημίτης: Όχι καλό νέο, θέλω να μου πεις πως το σκέφτεσαι. Να μου πεις την προσωπική σου γνώμη, διότι υπάρχει δημοσιότητα στο θέμα. Θα ήθελα να ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ξέρεις, έχουμε εκλογές του χρόνου και ίσως αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο».


«Deja vu» προεκλογικής χρήσης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αρμόδιας Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου στις δηλώσεις Όζμπορν για «προσωρινό δανεισμό» των Γλυπτών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρακολουθεί στενά το θέμα, ειδικά μετά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Κάρολο, η οποία σήμανε «συναγερμό» για ενδεχόμενο επίτευξης μίας επιζήμιας συμφωνίας.

«Η λύση «προσωρινού δανεισμού» ή «μοιρασιάς» των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι επιζήμια, μη λύση και ενταφιάζει το αίτημα για επιστροφή τους - Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε», δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα» και καταγγέλλοντας πως η επανένωση των Γλυπτών «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «photo opportunity» προεκλογικής κατανάλωσης».

Ολόκληρη η δήλωση Αναγνωστοπούλου

«Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου κάτω από τον μανδύα των «συζητήσεων μεταξύ λογικών ανθρώπων, χωρίς προαπαιτούμενα και κόκκινες γραμμές» ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς για προσωρινό δανεισμό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO.

Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές.

Ένα τέτοιο επιζήμιο ενδεχόμενο αποτελεί «μη λύση», ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας και ενταφιάζει το αίτημα για την οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ευθεία αντίθεση με ομόθυμο το λαϊκό αίσθημα και την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε από το ιστορικό τους σπίτι».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)