Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Νύχτα τρόμου στο δάσος της Δαδιάς: Εκκενώνουν το χωριό, ήχησε το 112

Νύχτα τρόμου στο δάσος της Δαδιάς: Εκκενώνουν το χωριό, ήχησε το 112
 
 
 
Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στον Έβρο. Εντολή για προληπτική εκκένωσης στο χωριό Δαδιά με μήνυμα από το 112.

Για τρίτη ημέρα σήμερα, συνεχίζεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο φράγμα στη Λύρα Έβρου.

Πριν από λίγη (ώρα) εστάλη μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους του χωριού Δαδιά προκειμένου να το εγκαταλείψουν για προληπτικούς λόγους.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Evros-news.gr, έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Μάλιστα η φωτιά κατευθύνεται πλέον προς το χωριό της Δαδιάς και γι’ αυτό υπάρχει έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου στις 05:30 το πρωί, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. 

Οι πυροσβέστες (περισσότεροι από 300), οι εθελοντές, οι υλοτόμοι που κόβουν δέντρα για αντιπυρικές ζώνες, τα 15 εναέρια μέσα που επιχειρούν ασταμάτητα από το πρωί, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά η κατάσταση δεν ελέγχεται. Λόγω της ιδιαιτερότητας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης και της προστασίας που απολαμβάνει από τις συνθήκες NATURA, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δρόμοι για να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα με τα οχήματα και να σβήσουν τις διάφορες εστίες που αναζωπυρώνονται συνέχεια.

«Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η κατάσταση. Η φωτιά έκαψε σημεία που ανήκουν στον στενό Πυρήνα. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, αλλά όπως μας λένε οι αρμόδιοι, το νερό δεν φτάνει στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες, αφού τα πεύκα κυρίως είναι πολύ ψηλά και η βλάστηση παρθένα και πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα η καύσιμη λύση που είναι γεμάτο το έδαφος από τα πεύκα, να φουντώνει την φωτιά», είπε στο Evros-news.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. 



 Σενάριο εκκένωσης του χωριού της Δαδιάς

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ThessToday.gr υπάρχει ένα σενάριο για προσωρινή εκκένωση του χωριού προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι επίσημο ακόμα.

Οι κάτοικοι του χωριού μόλις αντιλήφθηκαν την φωτιά ξεκίνησαν την τελετή λιτανείας και προσεύχονται να πάνε όλα καλά.

Κάτοικος του οικισμού κάνει έκκληση για βοήθεια από τα γύρω χωριά. Όπως μας αναφέρει η φωτιά αυτή την στιγμή βρίσκεται πάνω από το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης.

Στο μεταξύ, οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Στρατού, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας συνεχίζουν την προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιών για την προσέγγιση της φωτιάς, η οποία εξακολουθεί να φεύγει προς διαφορετικά σημεία.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στη βορειοανατολική πλευρά αυτήν τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα. 

5649574 1



5649591 1

Καπνός, άπνοια και υγρασία τα «αγκάθια» της κατάσβεσης

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

 Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)