Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Τέταρτη μέρα καταστροφής στην «προστατευόμενη» Δαδιά - Αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στο Σουφλί του Έβρου, ενώ με σφιγμένη καρδιά παρακολουθεί η χώρα για τέταρτο 24ωρο την περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή που συντελείται στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.

Μετά από μια πολύ δύσκολη νύχτα, με το πρώτο φως της ημέρας, η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης έχει επικεντρωθεί περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, με το σχετικό μήνυμα να αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας. 

Δύο λεωφορεία - ένα του δήμου κι ένα του Στρατού - ανέλαβαν τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ ο δήμος μερίμνησε για τη διαμονή όσων επιθυμούσαν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία.

Στην περιοχή έφτασε νωρίτερα κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI

►Στη νότια Λέσβο, από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στο νησί, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση πάνω από τον οικισμό Βατερά, κατέστρεψε ολοσχερώς, σύμφωνα με τη Δημόσια Τηλεόραση, έξι σπίτια, ενώ αρκετά άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Νωρίτερα σήμερα, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το μέτωπο ξέφυγε δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών, με κίνδυνο η φωτιά να επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται αρκετά κρίσιμη με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών. Ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό. Το Σάββατο εκκενώθηκαν τα Βατερά, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα ανθρώπους από την παραλία.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, στο νησί πηγαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του υπουργείου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, να καταγράψει άμεσα ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες, προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι για γρήγορη αποκατάσταση. Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη του Λιμενικού παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

StoNisi.gr

► Χωριά ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν να επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, για να σβήσουν και τις τελευταίες μικροεστίες, ενώ πεζοπόρα τμήματα αντιμετώπισαν στη διάρκεια της νύχτας τις αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

►Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Μοσχοχώρι του δήμου Κιλελέρ Λάρισας. Επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Καλλονή Τροιζήνας, σε αγροτοδασική έκταση. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. 

►Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου σε κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)