Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Δίκη Λιγνάδη: Ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση για τους δύο βιασμούς


Ποινή κάθειρξης 10 ετών με πλειοψηφία (4-3)  για τον ένα βιασμό και κάθειρξη 5  ετών με οριακή πλειοψηφία (4-3) για το δεύτερο βιασμό επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Δημήτρη Λιγνάδη, με το δικαστήριο να κάνει τελικώς δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για συγχώνευση της ποινής στα 12 έτη. 

 

Η κάθειρξη των 5 ετών είναι η μικρότερη που προβλέπεται και αφορά στο βιασμό του 17χρονου στην Επίδαυρο. Η ποινή των 10 ετών επιβληθεί για τον βιασμό του 17χρονου στο σπίτι του σκηνοθέτη στο Μεταξουργείο

Κανένα ελαφρυντικό για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Δες μέσα σε 1' πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Νωρίτερα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό σε βάρος του σκηνοθέτη ο οποίος καταδικάστηκε για 2 βιασμούς και αθωώθηκε για άλλους δύο. 

Επί της ουσίας το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Η απόρριψη του αιτήματος των ελαφρυντικών φέρνει αντιμέτωπο τον σκηνοθέτη με ποινές από 5 έως 15 έτη κάθειρξης. Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή 12 ετών για την κάθε πράξη.

Η πρόταση του εισαγγελέα

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας την απόρριψη των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του προτέρου σύννομου βίου, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

 

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης για 2 βιασμούς

Νωρίτερα, κηρύχθηκε ένοχος για  2 βιασμούς. Έπειτα από διάσκεψη 4 ωρών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απεφάνθη πως ο σκηνοθέτης είναι ένοχος για τις 2 καταγγελίες για βιασμό, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου. Επιπρόσθετα κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία βιασμού του ενός ενήλικου άνδρα. Ο τελευταίος, δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκανε έτσι εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενοχή του κατηγορούμενου σκηνοθέτη για τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)