Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Τρία χρόνια επιτυχίες η ΕΡΤ

Σχεδόν τρία χρόνια κύλησαν από τότε που η ΕΡΤ πέρασε με νόμο απευθείας στα χέρια του μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και με πρόεδρο της ΕΡΤ τον πρώην διευθυντή του γραφείου επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα. Τρία χρόνια με μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες θα έλεγα. Είναι πολλές, αλλά εμείς θα περιοριστούμε σήμερα σε μόλις 10 από αυτές. Ουκ εν τω πολλώ το ευ...

 Δημήτρης Κανελλόπουλος

  1. Θυμάστε το «ραβασάκι» στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ τόσο για τη διαχείριση του γλεντιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία εν μέσω καραντίνας, όσο και της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη; Θυμάστε τι έγραφε η ντιρεκτίβα προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ; Ιδού: «SOS -SOS: ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ (ΤΡΑΠΕΖΙ), ΙΚΑΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ Δ. ΛΙΓΝΑΔΗ ΟΧΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ». Σου λέει η διοίκηση της ΕΡΤ, κάτσε μη δείξουν κανέναν Λιγνάδη με Μητσοτάκη ή Μενδώνη και τρέχουμε, κάτσε μη δείξουν τον κ. Μητσοτάκη με καμιά 20αριά να γλεντούν την ώρα που όλοι οι άλλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, οπότε έδωσαν οδηγία. Και μάλιστα γραπτώς. Φωστήρες.
  2. «Τι τη θέλουν την εκπομπή έρευνας στην ΕΡΤ, αφού δεν μπορούν να τη διαχειριστούν;» γράφαμε πέρσι για τα φαινόμενα λογοκρισίας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές». Τη μία φορά έκοψαν ένα θέμα για την αστυνομική βία. Τη δεύτερη δεν έδειξαν καν ολόκληρη εκπομπή κι έβαλαν στη θέση της άσχετη συζήτηση. Και μια τρίτη, όπως κατήγγειλε τότε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και της εκπομπής Μάχη Νικολάρα, κόπηκε ένα θέμα της για τη λογοκρισία στα social media, χωρίς να έχει λάβει σοβαρή και τεκμηριωμένη εξήγηση, αν και το ζήτησε πολλές φορές και γραπτώς και προφορικώς.
  3. Το πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ για το πώς κλέβουμε βενζίνη από τα ρεζερβουάρ των παρκαρισμένων αυτοκινήτων το θυμάστε προφανώς. Επικό. Τόσο που έγινε θέμα ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ όπως ο «Guardian». Ναι λοιπόν, αυτή είναι η ΕΡΤ που θέλουμε, διεθνούς ακτινοβολίας.
  4. Αλλά και στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα, δεν πάνε πίσω. Ο τραγουδοποιός Δημήτρης Μητσοτάκης είχε καταγγείλει λογοκρισία από τον διευθυντή του σταθμού Αρη Τόλιο: «Σήμερα 28.5 του σωτηρίου έτους 2022 ήμουν καλεσμένος να μιλήσω τηλεφωνικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή των Βραδέλη - Μπίκουλα για την αυριανή συναυλία ειρήνης κατά της ρωσικής εισβολής και του πολέμου. Λίγο πριν να βγω στο τηλέφωνο με ενημέρωσαν ότι η διεύθυνση, και συγκεκριμένα ο κύριος Αρης Τόλιος, αποφάσισε να με κόψει μετά το θέμα που έχει προκύψει με το σχόλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την έμμετρη απάντησή μου». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ο γόνος που έπιασε δουλειά, τίμια και αξιοκρατικά, στον δεξιό Ισπανό ευρωβουλευτή.
  5. Στο Πρώτο Πρόγραμμα είχαμε κι άλλα: εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης σταματώντας τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ που έκανε κάθε Σάββατο, την περίφημη «Αφύλακτη διάβαση». Είχε παρουσιάσει ένα τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ για το Τάγμα του Αζόφ με αποτέλεσμα να δεχτεί σωρεία επιθέσεων (Ψαριανός, Κανέλλης κτλ). «Η διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος μου άσκησε ψυχολογική βία και προληπτικό έλεγχο όσον αφορά τον σχεδιασμό και μετάδοση του επόμενου ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, επιμένοντας να υλοποιήσω το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το ρωσικό Τάγμα Βάγκνερ, προκειμένου να “ισορροπήσει” η κατάσταση και να αμβλυνθούν οι όποιες εντυπώσεις» έγραψε ο πολυβραβευμένος Θωμάς Σίδερης.
  6. «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί την ΕΡΤ να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τη διαφαινόμενη παραπλάνηση των τηλεθεατών, για τις δήθεν ανταποκρίσεις από τη Μόσχα και να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα, τα οποία πλήττουν με πρωτοφανή τρόπο το κύρος και την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει, μέσα στα χρόνια, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας» έλεγε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον δήθεν ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, τον Αχιλλέα Πατσούκα που βρισκόταν στην Αθήνα. Ακόμα μία λαμπρή στιγμή για την ΕΡΤ.
  7. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ οι επικεφαλής της ενημέρωσης είναι διαγραμμένοι από την ΕΣΗΕΑ. Με τρίμηνη διαγραφή τιμωρήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, με εξάμηνη διαγραφή ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, Φώτης Καφαράκης, και ο διευθυντής ειδήσεων, Γιάννης Τρουπής, με δύο μήνες η προϊσταμένη του Εξωτερικού Δελτίου Αννα Παπασωτηρίου. Ο λόγος της διαγραφής, ο «ψεύτικος ανταποκριτής» που λέμε παραπάνω.
  8. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συστηματική και εντεινόμενη προσπάθεια της ΕΡΤ να υποβαθμίσει τον ρόλο της ΕΡΤ3 και το ενημερωτικό πρόγραμμά της» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ. Η αλήθεια είναι πως η ΕΡΤ3 είναι πολύ ανώτερη και πιο αντικειμενική στα ειδησεογραφικά από την ΕΡΤ1 και αυτό ενοχλεί την Αθήνα.
  9. Είναι απίστευτος ο παροπλισμός των μόνιμων δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Ολες σχεδόν τις εκπομπές (εκτός μίας ή δύο) τις παρουσιάζουν άνθρωποι που δεν ανήκουν στην ΕΡΤ. Και στο ραδιόφωνο συμβαίνει αυτό, όχι μόνο στην τηλεόραση. Χώρια που όλοι οι επικεφαλής είναι άνθρωποι που έκαναν ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Τυχαίο να υποθέσω.
  10. Το είδαμε κι αυτό. Την ΕΡΤ να γίνεται απεργοσπαστικό κανάλι. Οπως ανέφερε η κοινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, η διοίκηση της ΕΡΤ δημιούργησε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η ΕΡΤ3, που δεν απεργούσε, έβγαλε κανονικά δελτίο ειδήσεων, το οποίο ωστόσο το πήρε και το μετέδωσε και η ΕΡΤ1 που βρισκόταν σε απεργία! Θεωρήθηκε ακραία επιθετική απεργοσπαστική κίνηση της διοίκησης της ΕΡΤ προς τους εργαζόμενους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)