Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Εκτός ελέγχου η Φωτιά στη Φωκίδα - Πολλά τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

Λυσσαλέα μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην περιοχή της Άμφισσας όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία ανεξέλεγκτα ενεργά μέτωπα, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Σερνικάκι Φωκίδας νωρίς το μεσημέρι

. Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί νωρίτερα και κάποια από τα αντλιοστάσια ύδρευσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Όπως αναφέρουν οι αρχές η λειτουργία των περισσότερων έχει αποκατασταθεί.

Μάλιστα, η ΔΕΗ Άμφισσας με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, Άγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών». Την ώρα αυτή, οι άνεμοι ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής έχει εκκενωθεί προληπτικά η Μονή Προφήτη Ηλία, προς την οποία κατευθύνεται το πρώτο μέτωπο της φωτιάς. Λίγο πιο δίπλα υπάρχει δασική έκταση και οι πυροσβέστες καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην εξαπλωθεί εκεί η φωτιά.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται προς το χωριό Σερνικάκι, το οποίο όμως προς το παρόν βρίσκεται εκτός κινδύνου. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα που υπάρχει στην περιοχή και έχει τις πιο καταστροφικές συνέπειες, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή είναι 2 καναντέρ, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον.

Οι επίγειες δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με μεταφορά ομάδων από την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία - Εκκενώθηκε το χωριό Λάττα

Συνεχίζει την καταστροφική επέλασή του το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία, αφού οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ώρες στο σημείο έχουν προκαλέσει αρκετές αναζωπυρώσεις, με τη φωτιά να κατευθύνεται προς το χωριό Λάττα, το οποίο εκκενώνεται προληπτικά.

Η πυρκαγιά που κατακαίει από χθες τη Βάλμη απειλεί για άλλη μία φορά ένα μεγάλο πευκόδασος με ξερή βλάστηση και οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο.Φλόγες μεγάλου ύψους και έκτασης έχουν επεκταθεί στην περιοχή της Πηνειάς, ενώ τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού προκειμένου να την περιορίσουν. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson και δύο air tractor, ενώ επιχειρούν και καναντέρ.

Οι επίγειες δυνάμεις συνδράμουν επίσης στην προσπάθεια κατάσβεσης και προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά με αναχώματα μέσα στο δάσος, όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην  περιοχή λειτουργούν εναντίον τους 

Μεγάλη φωτιά και στην Ζάκυνθο

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο χωριό Καμπί, στην βόρεια πλευρά της Ζακύνθου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερά και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Οι φλόγες ενισχύονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Καίγεται το Άγιο Όρος

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνουν από αέρος 2 ελικόπτερα. Στο σημείο κατευθύνονται 23 οχήματα με 72 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Βελτιωμένη η εικόνα στου μετώπου στο Δήλεσι

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αραιοκατοικημένη περιοχή στο Σχηματάρι, υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν τον οικισμό στο Δήλεσι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 17 οχήματα, μεταξύ των οποίων και οι Ρουμάνοι που έχουν έρθει στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δύο πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, δόθηκε εντολή προληπτικές εκκένωσης στο Δήλεσι με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής. 

Φωτιά και στον Κάλαμο

Δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 15.30 στον Βλαστό Καλάμου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική «η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση», αλλά η κατάσταση «δεν εμπνέει ανησυχία». Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 8 οχήματα και 16 πυροσβέστες.

Κλειστά δάση και εθνικοί δρυμοί

Σημειώνεται ότι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά δάση και εθνικοί δρυμοί λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον χάρτης πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος στις εξής περιοχές.

Αυξημένος ο κίνδυνος φωτιάς και την Τρίτη

Για δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα της χώρας, αύριο Τρίτη, κάνει λόγο η πρόγνωση του meteo.gr.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ειδικά, η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, όπου αναμένονται ηλιοφάνεια και ενισχυμένοι βοριάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς.

52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μόνο το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καθώς όπως είπε, «η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών».

Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο κ. Αρτοποιός είπε ότι στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Πόρτες Αχαϊας αντιμετωπίζονται πολλές ενεργές καύσεις και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 11:45 το πρωί στην αγροτοδασική περιοχή στο Σχηματάρι Βοιωτίας έχει ελεγχθεί, ενώ σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Σερνικάκι Φωκίδας στις 13.10 σε αγροτική έκταση χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις.

Ακόμη, επανέλαβε ότι για αύριο Τρίτη παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προσέθεσε ότι στις περιοχές αυτές αναμένεται να επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρότατοι άνεμοι.

«Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας. Η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Παρακαλούμε πολύ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε η πυρκαγιά έχει δύναμη. Ας μην την υποτιμάμε», κατέληξε.

 

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)