Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ρεύμα: Πρεμιέρα κάνει το νέο σύστημα τιμολόγησης - Τι θα πληρώνουν από σήμερα οι καταναλωτές

Από σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αλλάζει το τοπίο όσον αφορά στο τι πρέπει να πληρώνουν οι καταναλωτές. Πλέον η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και το κόστος της ενσωματώνεται στη βασική τιμή που δίνουν οι προμηθευτές.

 

Όπως αναφέρει το imerisia.gr , η ΔΕΗ που είναι ο βασικός πάροχος στην αγορά ανακοίνωσε τιμή 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα δίνοντας τον τόνο και στην πλειοψηφία των υπόλοιπων εταιρειών που «έβγαλαν» τιμολόγια πέριξ των 0,50 λεπτών. 

Ωστόσο, μετά το πλαφόν 5 ευρώ για το πάγιο και τον κόφτη στην αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής, κάποιοι πάροχοι υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους και έτσι αναμένεται μέσα στην ημέρα να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια καθώς είτε είχαν ανακοινώσει χαμηλές τιμές με υψηλά πάγια ή υψηλές τιμές παρέχοντας ταυτόχρονα εκπτώσεις βάσει της μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής.

Έτσι στην πρώτη περίπτωση τα νέα τιμολόγια θα είναι τσιμπημένα γιατί θα έχουν ενσωματώσει τις αυξήσεις που πήραν πίσω μετά το πλαφόν και στη δεύτερη αρκετά μειωμένα για να μπορέσουν οι εταιρείας που είχαν ανακοινώσει ιδιαιτέρως ψηλές τιμές να παραμείνουν στον ανταγωνισμό. 

Το στοίχημα της τελικής τιμής

Η κυβέρνηση στοχεύει με τις φουσκωμένες επιδοτήσεις για τον Αύγουστο να ρίξει τις τιμές στα 0,15-0,17 λεπτά την κιλοβατώρα για τους καταναλωτές. Η επιδότηση για τον Αύγουστο για τα οικιακά τιμολόγια, είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και αφορά το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη).

Ετσι η κρατική έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα απορροφήσει το 90% των αυξήσεων. Συνεπώς, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς με βάση τιμή τα 0,50€/KWH των παρόχων, με την επιδότηση η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή θα πέφτει για την πλειοψηφία μέσα στο στόχο και θα διαμορφώνεται μαζί με τον ΦΠΑ στα 0,23€/KWH.

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για αυτό τον μήνα θα φτάσει το 1,136 δισεκ. ευρώ και απορροφά το 90 % της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100 % για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και το 80 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προβλέπουν οι κυβερνητικοί υπολογισμοί.

 
νέες τιμές ρεύματος
νέες τιμές ρεύματος

Τι θα πληρώσουμε για ρεύμα

Σύμφωνα με τα παράδειγματα που ετοίμασε για την «Η» το allazorevma.gr οι λογαριασμοί ρεύματος αποκλιμακώνονται με τη ενισχυμένη επιδότηση και επιστρέφουν για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις με όχι ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση στα επίπεδα του περσινού Αυγούστου. Ειδικότερα θα το κόστος μόνο για κατανάλωση τον Αύγουστο σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες αλλά και τον αντίστοιχο του 2021 θα διαμορφωθεί ως εξής:

Σημειώνεται πως οι τιμές το κόστος Αυγούστου θα αποτυπωθεί σε τιμολόγια που θα πάρουν οι καταναλωτές στα χέρια τους από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)