Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Υποκλοπές, Βουλή, Εξεταστική: Σε «τρίγωνο Βερμούδων» η κυβέρνηση

Υποκλοπές, Βουλή, Εξεταστική: Σε «τρίγωνο Βερμούδων» η κυβέρνηση
 
 
Ξενικά «βαριά» εβδομάδα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καλείται να δώσει μάχες σε τρία επίπεδα για τις υποκλοπές.

Απότομη προσγείωση σε ένα νέο πολιτικό τοπίο για τους γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι – κατόπιν ευγενικής οδηγίας του Μαξίμου – επανέρχονται από σήμερα στα κοινοβουλευτικά τους έδρανα, με πολλαπλές αγωνίες και μία ενδόμυχη ευχή: Να μην υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για άλλες παρακολουθήσεις προσώπων, πολιτικών και μη, καθώς σε αυτή την περίπτωση, η πολιτική ζωή της χώρας θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι «βαριά», καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καλείται να δώσει μάχες σε τρία επίπεδα.

Αρχικώς στη διάσκεψη των προέδρων που θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, προκειμένου να αποφασίσει μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα, που ωστόσο, έχουν σημαντική πολιτική αξία, με πρώτο και βασικότερο τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στο τυπικό σκέλος της διαδικασίας, προβλέπεται η κλήση του νέου αρχηγού της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη σε ακρόαση. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία του κ. Δεμίρη, μετά την αποπομπή του προκατόχου του Παν. Κοντολέοντος. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν η Επιτροπή θα προχωρήσει σε διευρυμένη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί να γίνει αυτό σε μεταγενέστερο διάστημα, ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα των ημερών είναι η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Η αντιπολίτευση πίεζε όλο το προηγούμενο διάστημα για άμεση διεξαγωγή της και όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει το πράσινο φως για την πραγματοποίησή της εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Πεμπτη, προκειμένου να μην μονοπωλεί επί μακρόν το αίτημα την επικαιρότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συζήτηση στη Βουλή, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εξέλθει από τη στενωπό των αντιπολιτευτικών πιέσεων, παρουσιάζοντας δέσμη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ενίσχυση των απαιτούμενων διαδικασιών που ακολουθούνται για την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών για λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ.

Η «γραμμή άμυνας» που φαίνεται να επιλέγεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι, παράλληλα με την επανάληψη της παραδοχής για τον λανθασμένο τρόπο λειτουργία της ΕΥΠ και την καρατόμηση του διοικητή της, να επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης να «βάλει στο κάδρο» της διαχρονικής λειτουργίας της ΕΥΠ και τον κ. Τσίπρα, εγκαλώντας τον για το γεγονός ότι κατάργησε επί των κυβερνητικών του ημερών, τη ρύθμιση που απαιτούσε την υπογραφή δύο εισαγγελέων για την έναρξη της παρακολούθησης.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ, καθώς και των Γ. Βαρουφάκη και Π. Λαφαζάνη για εις βάρος τους υποκλοπές. Εξίσου, βέβαιο, ωστόσο, θεωρείται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί εξαιρετικά πιεστικά ερωτήματα και όχι μόνο ή κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου, ωστόσο, δεν θα παρίσταται.

Το τρίτο και εξίσου ενδιαφέρον πολιτικά πεδίο είναι αυτό του αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση – προκειμένου να μην αφήσει το πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση – θα προτείνει η διερεύνηση της λειτουργίας της ΕΥΠ, να γίνει σε βάθος χρόνου, πιθανότατα από το 2012. Κάτι, που αυτονόητα έχει και έντονο εσωκομματικό «άρωμα». Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει επί της προτάσεως που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει – ενδεχομένως και σήμερα – το ΠΑΣΟΚ και την οποία προεξοφλείται ότι θα στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Που σημαίνει ότι θα συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές που απαιτούνται μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος για τη σύσταση της Επιτροπής. Με αυτό ως δεδομένο, φαίνεται ότι οι αρχικές σκέψεις που υπήρχαν για κατάθεση δεύτερης πρότασης για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής από τη ΝΔ, εγκαταλείφθηκαν, καθώς η διαδικασία θα οδηγούνταν σε πλήρη ευτελισμό. Οπότε, το μείζον ερώτημα είναι αν και πως μπορεί να πιέσει η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ για διεύρυνση του χρόνου των ερευνών, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει τη χάρη στη ΝΔ. Τουλάχιστον όχι αν δεν προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)