Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Τινάζει τη δημοσιονομική «μπάνκα» στον αέρα για «υποκλοπές» ψήφων

Τινάζει τη δημοσιονομική «μπάνκα» στον αέρα για «υποκλοπές» ψήφων
 
 
Πάνω από 5% του ΑΕΠ τα επιδόματα για ρεύμα κλπ. Περισσότερα από τις δαπάνες για Υγεία-Παιδεία.

Την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών ταλανίζει για τα καλά την κυβέρνηση – ανεξάρτητα από τις όποιες προσπάθειες γίνονται είτε από τα κυβερνητικά στελέχη, είτε μέσω κύκλων για υποβάθμιση του ζητήματος – το Μέγαρο Μαξίμου (σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών) φαίνεται ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της κοινωνίας ενόψει και των εκλογών.

Πώς; Δια της επιδοματικής πολιτικής, κάτι για το οποίο κατηγορούσε, για όσους δεν θυμούνται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018 τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, τις πληροφορίες που ήθελαν την αύξηση στα 2 δισ. ευρώ του κόστους των μέτρων ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η συνολική κρατική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, το νέο «δίχτυ προστασίας» θα κοστίσει σχεδόν τα διπλάσια κεφάλαια από τα αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1,136 δις. ευρώ. Κι επειδή ίσως το ύψος του ποσού μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό μόνο από το νούμερο, αρκεί κάποιος να καταλάβει ότι το κόστος των επιδοτήσεων σε ετήσια βάση θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ, δηλαδή θα ξεπεράσει τη δημόσια δαπάνη για την Υγεία ή για την Παιδεία, όπως διασαφήνισε σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μάνος Ματσαγγάνης.

Εξηγώντας ότι η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμη, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι: «Το κόστος των επιδοτήσεων (περίπου 700 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο) είναι απλώς εξωφρενικό. Σε ετήσια βάση, θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ, δηλ. θα ξεπεράσει τη δημόσια δαπάνη για την Υγεία ή για την Παιδεία.

Εάν οι τιμές αυξηθούν και άλλο, το ίδιο θα συμβεί και με το κόστος των επιδοτήσεων (εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη σημερινή πολιτική). Αυτά τα χρήματα η χώρα δεν τα έχει – και αν τα είχε θα όφειλε να τα ξοδεύει καλύτερα. Με αυτόν το ρυθμό, η έξοδος από την οικονομική επιτήρηση κινδυνεύει να αποδειχθεί σύντομη παρένθεση».

Από που θα βγουν όμως αυτά τα 2 δισ. ευρώ; Από αυτά, περίπου 900 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από κονδύλια του προϋπολογισμού, ενώ ποσό περί το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από πόρους προερχόμενους από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα έσοδα που προκύπτουν από το χρηματιστήριο ενέργειας μετά το πλαφόν που έχει τεθεί στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει αυτό που ξεκίνησε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Δαπανά τεράστια ποσά για επιδοτήσεις τελικών τιμών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Οικονομικοί παράγοντες που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις ήδη προειδοποιούν ότι μαζί με τα περίπου 50 δισ. ευρώ που μοιράσθηκαν την εποχή της πανδημίας το δημόσιο χρέος της χώρας ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέο επικείμενο «δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Τις ανησυχίες εντείνει το νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που διαμορφώνουν με τις αποφάσεις τους η ΕΚΤ και η αμερικανική FED.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες σοβαροί οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ως ψευδαίσθηση τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα «επενδυτική βαθμίδα» και να βγει από την κατηγορία των «σκουπιδιών». Διερωτώνται επιπλέον γιατί η διοίκηση της ΤτΕ είναι τόσο «φειδωλή» στις παραινέσεις της προς την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την πορεία της χώρας σε νέο «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», αρκούμενη σε γρίφους και μηνύματα για… «ψιλά γράμματα», τη στιγμή που έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους κοντεύει να τινάξει τη δημοσιονομική «μπάνκα στον αέρα.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)