Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Κίνα: Αποσύρει την υπόσχεσή της να μην στείλει στρατεύματα στην Ταϊβάν αν πάρει τον έλεγχο του νησιού

Κίνα: Αποσύρει την υπόσχεσή της να μην στείλει στρατεύματα στην Ταϊβάν αν πάρει τον έλεγχο του νησιού
 
 
 
Αλλάζει πολιτική η Κίνα απέναντι στην Ταϊβάν καθώς, όπως φαίνεται, αποσύρει την υπόσχεσή της να μην στείλει στρατεύματα στο νησί αν πάρει τον έλεγχό του.

Η Κίνα έκανε πίσω από την υπόσχεσή της να μην στείλει στρατεύματα ή διοικητικούς υπαλλήλους στην Ταϊβάν εάν αναλάβει τον έλεγχο του νησιού, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (10/08), σηματοδοτώντας την απόφαση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να παραχωρήσει λιγότερη αυτονομία από ό,τι είχε προσφερθεί προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, το εν λόγω έγγραφο της Κίνας σχετικά με τη θέση της για την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν έρχεται μετά τις πρόσφατες πρωτοφανείς κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί ως έδαφός του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κίνα είχε δηλώσει σε δύο προηγούμενες λευκές βίβλους για την Ταϊβάν, το 1993 και το 2000, ότι «δεν θα στείλει στρατεύματα ή διοικητικό προσωπικό για να εγκατασταθεί στην Ταϊβάν» μετά την επίτευξη αυτού που το Πεκίνο αποκαλεί «επανένωση».

Αυτή η γραμμή, που είχε σκοπό να διαβεβαιώσει την Ταϊβάν ότι θα απολαμβάνει αυτονομία αφού γίνει ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, δεν υπάρχει στο έγγραφο που δημοσιοοιήθηκε σήμερα (10/08).

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε προτείνει πως η Ταϊβάν θα μπορούσε να κυριαρχείται από το μοντέλο της «μιας χώρας, δύο συστήματα», εφαρμόζοντας εν ολίγοις το σύστημα που υπάρχει και στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 1997. Αυτό, λοιπόν, θα προσέφερε κάποια αυτονομία στην Ταϊβάν για να διατηρήσει εν μέρει τα κοινωνικά και πολιτικά της συστήματα.

Όλα τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν έχουν απορρίψει την πρόταση περί μοντέλου «μιας χώρας, δύο συστημάτων», κάτι που δεν έχει απήχηση ούτε και μεταξύ των πολιτών του νησιού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Η επικαιροποιημένη λευκή βίβλος ονομάζεται «Το ζήτημα της Ταϊβάν και η επανένωση της Κίνας στη νέα εποχή». Μάλιστα, η «νέα εποχή» είναι ένας όρος που συνδέεται συνήθως με την εξουσία του Σι Τζινπίνγκ, καθώς αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα γίνει εντός του 2022.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)