Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα, έπειτα από τον εντοπισμό νέου ιού, ο οποίος εκτιμάται πως μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο. Ο «Langya» ή LayV, όπως ονομάστηκε, πιστεύεται πως μεταδόθηκε από ένα μικρά άγρια θηλαστικά.
Τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός Langya στους ανθρώπους
Ο ιός μεταδόθηκε πιθανότατα από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσαν οι επιστήμονες και η υγειονομική αρχή της Ταϊβάν παρακολουθεί τώρα την εξάπλωση. Οι ερευνητές εξέτασαν άγρια ζώα και βρήκαν RNA του ιού LayV σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 262 ειδών νυφίτσας, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η νυφίτσα μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή». Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.
Οι αρχικές έρευνες σχετικά με τον ιό περιγράφονται σε αλληλογραφία που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στο New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.
Στους ανθρώπους, ο ιός προκάλεσε συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν πυρετό, δήλωσαν οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που βρέθηκε σε 26 από τους 35 ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι «ο LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης νόσου».
Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από τον LayV. Ο καθηγητής Wang Linfa της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι τα κρούσματα του LayV «δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά» μέχρι στιγμής και ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».
Οι επιστήμονες αλληλούχισαν το γονιδίωμα του LayV και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν ιό henipavirus, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό Hendra και τον ιό Nipah. Ο ιός Hendra - που προσβάλλει άλογα και ανθρώπους και προέρχεται από την Αυστραλία - και ο ιός Nipah - που έχει προκαλέσει επιδημίες στη νοτιοανατολική Ασία - έχουν συνδεθεί και οι δύο με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ο ιός LayV συγγενεύει περισσότερο με τον ιό Mojiang, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη νότια Κίνα.
Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Ταϊβάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα εφαρμόσουν μέτρα αλληλούχισης του γονιδιώματος και επιτήρησης του ιού, μετέδωσε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν.
Ο Chuang Jen-hsiang, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού δημόσιας υγείας της Ταϊβάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υπηρεσία ερευνά τις οδούς μετάδοσης και θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Γεωργίας για να ερευνήσει για παρόμοιες ασθένειες σε είδη που είναι ενδημικά στην Ταϊβάν.
Οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή της φύσης θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, σε γεγονότα γνωστά ως «ζωονοσογόνα διάχυση».
Τι είπε στο OPEN η Παγώνη
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Απ’ ότι φαίνεται ο ιός αυτός είναι υποπαραλλαγή, δεν ξέρουμε κάτι ιδιαίτερο από την επιστημονική ομάδα, τα συμπτώματα είναι τα ίδια με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές [σ.σ. του κορονοϊού], χωρίς να ξέρουμε κάτι παραπάνω», ανέφερε και συνέχισε:
«Άλλωστε κανένας δεν είπε ότι σταμάτησε ο κορονοϊός εδώ, και ότι θα σταματήσει εδώ. Από κει και πέρα θα το δούμε και αναμένουμε τις πληροφορίες από τις επιστημονικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει να γίνει εκεί και θα δούμε».
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου