Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Το «Ανακυκλώνω» γίνεται… Οικονομώ για αετονύχηδες - Έως 65% πάνω τα ψυγεία

Το «Ανακυκλώνω» γίνεται… Οικονομώ για αετονύχηδες - Έως 65% πάνω τα ψυγεία
 
 
Το «Ανακυκλώνω» αντί για Εξοικονομώ (ενέργεια) γίνεται σκέτο… Οικονομώ και ενθυλακώνω δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ορισμένων αετονύχηδων!

Γράφει ο

Τιμές ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως της επιταγής «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» παρουσιάζει η αγορά.

Εις τρόπον ώστε ένα πρόγραμμα που (υποτίθεται) ότι διαμορφώθηκε προκειμένου να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, μετατράπηκε σαν ευκαιρία για αθέμιτο πλουτισμό και εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ορισμένοι επιχειρηματίες και εισαγωγείς του κλάδου «λευκών συσκευών» που μετέχουν στο πρόγραμμα (ψυγεία, καταψύκτες και air condition), διαμορφώνουν τις τιμές αναλόγως της… επιταγής του Ελληνικού Δημοσίου. Και το «Ανακυκλώνω» αντί για Εξοικονομώ (ενέργεια) γίνεται σκέτο… Οικονομώ και ενθυλακώνω δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους ορισμένων αετονύχηδων!

Στην αγορά οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αυξημένες τιμές έως και 65%, κάτι που απορροφώ ολόκληρη την επιταγή της «Ανακύκλωσης» που πληρώνει ο Έλληνας και Ευρωπαίος φορολογούμενος. Ενώ άλαλες επιχειρήσεις που δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, προσφέρουν τις παλαιές καλές τιμές...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα ψυγείο Samsung RT5OK633PSL no frost, 504 λίτρα, Ασημί, διαστάσεων 178,5χ79χ77 κοστίζει 1.369 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα. Και μετά την έκπτωση, το «προσφέρει» 1.149 ευρώ. (Βλέπε πρώτη φωτογραφία).

psigeio1

Το ίδιο ακριβώς προϊόν σε συνοικιακό κατάστημα (σ.σ. εν προκειμένω σε κατάστημα της Β. Πύρρου στην Άρτα) δίνεται 828 ευρώ. (Δεύτερη και τρίτη φωτογραφία). Σε αυτή την περίπτωση το συνοικιακό κατάστημα δεν μετέχει στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» γιατί «δεν μας συμφέρει» μας είπε.

psigeio2

psigeio3

Εν προκειμένω η αλυσίδα έχει αρχική τιμή (1.369 ευρώ) αυξημένη κατά 65,33% εν σχέσει με το συνοικιακό κατάντημα (που ως γνωστόν δεν μπορεί να επιτύχει και τις καλύτερες τιμές λόγω μικρού τζίρου και μικρών παραγγελιών).

Και μετά την έκπτωση, η αλυσίδα έχει τιμές αυξημένες κατά 40%. Απαιτεί 321 ευρώ παραπάνω από το συνοικιακό μαγαζί. Ουσιαστικά, η αλυσίδα στοχεύει στην αρπαγή ολόκληρης της επιταγής ανακύκλωσης (περί τα 350 ευρώ ανάλογης των κοινωνικών κριτηρίων και οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού).

Τα «αρπαχτικά» του κλάδου βρήκαν ευκαιρία να κατακλέψουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας δήθεν ευκαιρίες αγοράς προϊόντων, αλλά και τους φορολογουμένους που πληρώνουν την επιταγή «Ανακυκλώνω».

Τελικά, η δήθεν επιχείρηση ενεργειακής-οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών εν μέσω σαρωτικής ακρίβειας στην αγορά, αλλά και ελάφρυνσης της κατανάλωσης από εισαγόμενα καύσιμα κατέληξε σε μια «αρπαχτή» για τους αετονύχηδες. Λόγω της παθητικής στάσης της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης (Α. Γεωργιάδης) έναντι των ολιγοπωλίων που φαίνεται ότι είναι αυτοί που υποβάλουν-υπαγορεύουν τους κανόνες και καταπατούν κάθε έννοια ανταγωνισμού. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)