Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ιράν: «Φουντώνει» η «επανάσταση των γυναικών» για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί - 9 νεκροί στις διαδηλώσεις

Ιράν: «Φουντώνει» η «επανάσταση των γυναικών» για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί - 9 νεκροί στις διαδηλώσεις
 
 
 
 
Αυξάνεται το κύμα οργής στο Ιράν. Άγρια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αμείωτες συνεχίζουν οι διαμαρτυρίες στους δρόμους πόλεων του Ιράν μετά την δολοφονική επίθεση των Αρχών που στοίχησε τη ζωή στην 22χρονη Μάχσα Αμινί. Ο λόγος; δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και η αστυνομία ηθών αφού τη συνέλαβε, την ξυλοκόπησε και αφού έπεσε σε κώμα, άφησε λίγο μετά την τελευταία της πνοή.

Από εκείνη τη στιγμή, γυναίκες σε διάφορες πόλεις του κουρδικού Ιράν κατά βάση έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, καίγοντας τα σύμβολα καταπίεσης, τις μαντήλες του, ενώ κόβουν και τα μαλλιά τους.

Διαδηλώσεις και φονικές συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν ξεσπάσει σε πόλεις σε όλο το Ιράν, παρά τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση των διαδηλώσεων ρίχνοντας το ίντερνετ.

Η καταστολή εδώ και μέρες είναι άγρια. Έως τώρα έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι στους «δρόμους της φωτιάς». Το καθεστώς ακόμα αποφασισε να κλείσει την πρόσβαση στο ίντερνετ με τους πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο όμιλος παρακολούθησης διαδικτύου NetBlocks με έδρα το Λονδίνο έγραψε στο τουίτερ την Τετάρτη το βράδυ πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν πέσει ενώ σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση σε Instagram και Whatsapp έχει περιοριστεί.

Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το βράδυ της Δευτέρας και περιφερειακά μπλακ άουτ σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σαναντάι και της Τεχεράνης. Αυτή ήταν μια πρώτη προειδοποίηση του Υπουργού Επικοινωνιών του Ιράν ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στο διαδίκτυο «για λόγους ασφαλείας και συζητήσεις που σχετίζονται με πρόσφατα γεγονότα», όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA της χώρας.

Εννέα έως τώρα οι νεκροί

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω των συγκρούσεων στις διαδηλώσεις.

Τέσσερις «πέθαναν από τραυματισμούς που υπέστησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που εκτόξευαν μεταλλικά σφαιρίδια από κοντινή απόσταση», ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Άλλοι πυροβολήθηκαν απευθείας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε η Αμνηστία, επικαλούμενη πηγές στο Ιράν.

Πρόσθεσε ότι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και ανάλυση βίντεο δείχνουν ένα μοτίβο: «οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκτοξεύουν παράνομα και επανειλημμένα μεταλλικά σφαιρίδια απευθείας στους διαδηλωτές».

Όπως μεταδίδει το CNN, ένας αυτόπτης μάρτυρας από μια ανατολική συνοκία της Τεχεράνης, είπε οτι οι διαδηλωτές φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί και «Θα σκοτώσουμε όποιον σκοτωσε την αδερφή μου», αναφερομένοι στη δολοφονία της Μάχσα.

Βίντεο από διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν ανθρώπους να καταστρέφουν αφίσες του Ανώτατου Ηγέτη και γυναίκες να καίνε τα χιτζάμπ τους και να κόβουν τα μαλλιά τους σε μια συμβολική επίδειξη περιφρόνησης στο θεοκρατικό καθεστώς.

Το CNN επικοινώνησε με την αστυνομία και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι ενώθηκαν με «την αστυνομία ταραχών» το βράδυ της Τετάρτης στην Τεχεράνη, για σχολιασμό. Δεν έχουν εκδώσει καμία δήλωση για τις διαδηλώσεις ή για τον χειρισμό των διαδηλώσεων από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Διεθνείς ακτιβιστές και ηγέτες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις διαδηλώσεις και την άγρια καταστολή. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)