Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Η πανσέληνος Οκτωβρίου για το 2022 πρόκειται σύντομα να λάβει χώρα, με το ολόγιομο φεγγάρι να αναμένεται να στολίσει το νυχτερινό ουρανό σήμερα Κυριακή, 9 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Σελήνη θα φαίνεται πλήρης για τρεις διαδοχικές νύχτες, ξεκινώντας από το απόψε (Σάββατο 8 Οκτωβρίου), μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου).

Μολονότι η κορύφωση της πανσελήνου -η στιγμή όπου θα είναι δηλαδή πιο φωτεινή- αναμένεται να παρατηρηθεί στις 23:54 (ώρα Ελλάδος), το πιθανότερο είναι το φεγγάρι να μοιάζει μεγαλύτερο κατά την ανατολή του, περίπου 19:23 (ώρα Ελλάδος). Σημειώνουμε ότι η φωτεινότητα της Σελήνης αυτό το μήνα θα φτάσει το 98,74%, σύμφωνα με τον οργανισμό «Nine Planets».

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Όπως εξηγεί το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», η πανσέληνος του Οκτωβρίου έχει ονομαστεί από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, επειδή σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου του κυνηγιού, προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετές προμήθειες, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), οι αγρότες ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ελάφια και τα διάφορα άλλα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Οκτωβρίου:

  • Το φεγγάρι του ξηρού ρυζιού (φυλή Ντακότα)
  • Το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων (φυλή Ανισινάμπι)
  • Το φεγγάρι του πάγου (φυλή Χαΐντα)
  • Το φεγγάρι της μετανάστευσης (φυλή Κρι)

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία «Φεγγάρι Κυνηγού» δεν αναφέρεται απαραίτητα στο ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου.

Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή αποδίδεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» αμέσως μετά το «Φεγγάρι του θερισμού», το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο βρίσκεται χρονολογικά πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία.

Καθώς η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι ως «Φεγγάρι του θερισμού» μπορεί να ονομαστεί είτε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε εκείνη του Οκτωβρίου, αναλόγως με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.

Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και η πανσέληνος Σεπτεμβρίου στις 10 του μήνα, επομένως η περασμένη πανσέληνος ήταν πιο κοντά στην ισημερία και έλαβε την ονομασία «Φεγγάρι του θερισμού», με την επερχόμενη να ονομάζεται ως «Φεγγάρι του Κυνηγού».

Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου λαμβάνει τη συγκεκριμένη ονομασία, τότε εκείνη του Σεπτεμβρίου βαφτίζεται ως «Φεγγάρι του Καλαμποκιού».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)