Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους ανοιχτά του Κορινθιακού κόλπου ήταν αυτή που πέρασε καθώς, τα ξημερώματα της Κυριακής (09/10), σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός καταγράφηκε στη 01:02 π.μ. με επίκεντρο τα 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, που είναι μια κωμόπολη στον δήμο Δελφών. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 12,7 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική.
Σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο, 9 Οκτωβρίου 2022.
Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε την εκτίμησή του. Έτσι, το EMSC κατέγραψε τον σεισμό με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας. Ακόμα, το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή»
Λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «ιδιαίτερη προσοχή» που χρειάζεται όσον αφορά στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος έγραψε: «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό Κόλπο στη 01:02, περίπου 12 χλμ. νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η εικόνα δεν δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός».
Ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Facebook για τον σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, 9 Οκτωβρίου 2022.
Άκης Τσελέντης: Ο προβληματισμός του για το αν ήταν ο κύριος σεισμός
Πάντως, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό καθώς, όπως επεσήμανε, δεν έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός μετασεισμών.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα στη 01:02, είχαμε μια ισχυρή σεισμική δόνηση M=5.0, με επίκεντρο 12 χλμ. ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13 χλμ. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στη Στερεά Ελλάδα και στην Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή άρα έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».
Ακόμα, ο Άκης Τσελέντης πρόσθεσε: «Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός, πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δεν βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».
Ευθύμιος Λέκκας: «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στον σεισμό που έγινε στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και συνέστησε υπομονή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν «το κυρίως γεγονός», όπως δήλωσε.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» του MEGA: «Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά μετά τη 1 τα μεσάνυχτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα που διατρέχουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα».
Ακόμα, ο Ευθύμιος Λέκκας συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά τρεις σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη».
Τέλος, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε: «Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον Κορινθιακό Κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο για να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου