Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Υποκλοπές: Η ώρα των πορισμάτων της Εξεταστικής

Υποκλοπές: Η ώρα των πορισμάτων της Εξεταστικής
 
 
 
 Εβδομάδα εξελίξεων στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών με την αναμενόμενη για σήμερα κατάθεση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων στο προεδρείο της Επιτροπής ενόψει της συνεδρίασης της Εξεταστικής την ερχόμενη Πέμπτη για την σύνταξη του πορίσματος.

Τα φώτα στρέφονται πλέον στο αν θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα των κομμάτων. Και αυτό μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη ΝΔ να σχεδιάζει να ζητήσει να χαρακτηριστούν ως απόρρητες οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων την αντιπολίτευσης και να πραγματοποιηθεί μια «κλειστή» συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Συγκάλυψη, θάψιμο και κουκούλωμα κατήγγειλαν, στο άκουσμα αυτών των πληροφοριών, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ - με τον Περισσό μάλιστα να δηλώνει πως θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα του.

Όλα απόρρητα τα θέλουν οι «γαλάζιοι»

Από την μια πλευρά στέκουν οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΝΔ προσανατολίζεται σε μια πρωτοφανή απόφαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Να χαρακτηριστούν αφενός ως απόρρητα όχι μόνο το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συνταχθεί από τους βουλευτές της «γαλάζιας» πλειοψηφίας για τις υποκλοπές αλλά ακόμα και οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες λέγεται πως ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πορισματικές θέσεις τους με στικάκι και όχι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπέρ της διασφάλισης του απορρήτου.

Αφετέρου να διεξαχθεί μια «κλειστή» συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής γύρω από τα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής. Να αξιοποιήσει, δηλαδή, την σχετική πρόνοια στο άρθρο 57 του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης ή 15 βουλευτών.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι η Oλoμέλεια της Boυλής μπορεί να αποφασίσει να συνέλθει σε μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτηση της κυβέρνησης ή πρόταση που υπογράφεται από τουλάχιστον 15 βουλευτές. Στη μυστική συζήτηση θα μπορούν να μετέχουν μόνον οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ο πρώτος από τους βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση και στελέχη της κυβέρνησης. Ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή στην αίθουσα οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Θύελλα από την αντιπολίτευση

Οι αποκαλύψεις γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις γύρω από τα τελευταία επεισόδια, εντός των κοινοβουλευτικών τειχών, της πολύκροτης υπόθεσης των υποκλοπών σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

«Με κάθε κίνηση συγκάλυψης ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την ενοχή του» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα και για σοβαρά εθνικά θέματα, όπως στην κρίση των Ιμίων, δεν είχε γίνει μυστική συνεδρίαση της Βουλής» υπογράμμισε η Κουμουνδούρου, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα: «Όσους μάρτυρες και αν κρύψει, όσα απόρρητα και αν επικαλεστεί, όσες μεθοδεύσεις και αν επιχειρήσει, δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες των εμπλεκομένων, πολιτικές και πολύ πιθανόν και ποινικές. Θα διερευνηθούν και από την παρούσα Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από την επόμενη με προανακριτική Επιτροπή και με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Και ξεκαθαρίζει σχετικά με το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν τα πορίσματα των κομμάτων ως απόρρητα πως «είναι αυτονόητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να συναινέσει στο κρυφτό του κ. Μητσοτάκη».

Για επιχείρηση συγκάλυψης που ξεδιπλώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής μίλησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Ζητήθηκε ξεδιάντροπα από τα κόμματα να μην δημοσιοποιήσουν το πόρισμά τους, αλλά να το μεταβιβάσουν με πλήρη μυστικότητα στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής, έτσι ώστε να θαφτεί μια για πάντα. Επιχειρούν να κρατήσουν μυστικό ακόμη και το πόρισμα των κομμάτων. Σκοτάδι παντού!», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη για τις μεθοδεύσεις της ΝΔ. «Η επιχείρηση συγκάλυψης, που ξεδιπλώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, είτε με την κοινοβουλευτική πρωτοτυπία να μην κληθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και οι εταιρείες που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό Predator είτε σφραγίζοντας με απόφαση Μητσοτάκη όλα τα στόματα επικαλούμενοι το απόρρητο αλά καρτ, δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη» σχολίασε επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ το οποίο έκανε λόγο για «σχεδιαζόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης για να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα των κομμάτων που θα υποβληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι αυτή η απόφαση «εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο «της απαράδεκτης λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το κουκούλωμα και τον αποπροσανατολισμό με πρόσχημα το λεγόμενο απόρρητο». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το ΚΚΕ δε θα ακολουθήσει αυτή τη μεθόδευση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του γιατί η υπόθεση είναι σοβαρή, αφορά τις ελευθερίες του λαού και δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)