Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτική στρουθοκάμηλος ο Μητσοτάκης


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό, για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων.
Με τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ξεκίνησε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεθόδευσε τη διεξαγωγή της συζήτησης σήμερα (21/10) επειδή θα απουσίαζε για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι μια πολιτική στρουθοκάμηλος. Όταν νομίζει ότι είναι όλα καλά, στήνει επικοινωνιακά σόου. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα εξαφανίζεται», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως θα είναι «Όνειδος για τη χώρα αν περάσει η συγκάλυψη του σκανδάλου» ενώ χαρακτήρισε «κολοβή» τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής με ευθύνη της πλειοψηφίας.

«Predator=ΕΥΠ, ΕΥΠ=Predator. Το ίδιο επιτελικό κέντρο αποφάσισε ποιος είναι ο στόχος. Με δύο εργαλεία, επίσημη επισύνδεση με εντολή της κατά την κρίση της ανέλεγκτης εισαγγελέως, και το δεύτερο ήταν το παράνομο λογισμό Predator», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Οι δύο μόνο περιπτώσεις πολιτικών που έχουν ανακαλυφθεί, η περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Σπίρτζη, δέχθηκαν το ίδιο μήνυμα για να μολυνθεί το κινητό τους τηλέφωνο με το παράνομο λογισμικό».

«Ειδικότερα όμως και σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη και του επικεφαλής του προέδρου της ΑΔΑΕ, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη συνέπεσε με την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μόλις εκλέχθηκε η παρακολούθηση σταμάτησε. Πρόκειται για μια παράνομη, παρακρατικού χαρακτήρα, μαφιόζικη λειτουργία της ΕΥΠ υπό την πλήρη εποπτεία, του πολιτικού της προϊσταμένου, του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια μίλησε για συγκάλυψη από τα ΜΜΕ που έλεγαν «συμβαίνουν αυτά» για το θέμα των παρακολουθήσεων κάνοντας αναφορές και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως το συμβάν στο ΑΤ Ομόνοιας, η πτώση φοιτητή στο ΑΠΘ, η αισχροκέρδεια στην ενέργεια λέγοντας διαρκώς «συμβαίνουν αυτά».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, για το θέμα του predator. «Τι φοβάται αυτή η πολιτική στρουθοκάμηλος και δεν τους κάλεσε στην εξεταστική επιτροπή», αναρωτήθηκε.

«Κάποια στιγμή θα έρθει εδώ αναγκαστικά ο κ. Μητσοτάκης και θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Τότε θα τον ρωτήσω, αν αυτούς τους επιχειρηματίες τους γνώριζε. Αν κάποιος από αυτούς τον συμβούλευε. Όπως επίσης αν ξέρει τον Ισραηλινό επιχειρηματία».

«Έτσι είναι η Δημοκρατία. Διάλογος. Δεν ισχύει η Omerta μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτά γίνονταν κάποτε στο Σικάγο και τη Σικελία».

«Υπάρχει σκάνδαλο με ονοματεπώνυμο. Υπάρχει σκάνδαλο Μητσοτάκη. Τελεία παράγραφος. Οι υπόλοιποι είναι απλά συνεργοί του», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το σκάνδαλο της συγκάλυψης έγινε για την απόκρυψη στοιχείων που μπορεί να οδηγούν και σε ποινικές ευθύνες» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το απόρρητο από την κάθαρση, το σκοτάδι από το φως. Όπως η στρουθοκάμηλος. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα; Αυτή η επιλογή μαρτυρά την απόλυτη ενοχή του. Η Δημοκρατία μας δεν θα συμβιβαστεί με το σκοτάδι», τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή για το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Η υπόθεση Σπίρτζη, είναι υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας στενός μου συνεργάτης. Η υπόθεση αυτή δεν θα κλείσει εδώ», είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «τι απέγινε το predator; Νομίζετε ότι τελείωσε το θέμα επειδή γράψατε δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων και έγιναν τρεις στημένες δημοσκοπήσεις;»

«Η συνέχεια θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όποτε κι αν αποφασίσετε να συνεδριάσει. Θα δοθεί στην Επιτροπή PEGA που έρχεται Αρχές Νοεμβρίου. Ας κρυφτεί και πάλι ο κ. Μητσοτάκης, ας μην πάει να απαντήσει. Θα είναι απόδειξη ενοχής», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Εδώ δεν υπάρχει μόνο η πολιτική ευθύνη. Υπάρχει η ατομική ευθύνη. Για αυτή δεν μας μίλαγε τόσο καιρό στην πανδημία ο πρωθυπουργός; Υπάρχει η ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού των υποκλοπών. Κρύφτηκε και κρύβεται κάθε φορά που έρχεται η ώρα να αναμετρηθεί με τις ευθύνες», τόνισε.

«Ας φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και κυρίως αύριο ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ να ζητήσει την άρση του απορρήτου για να λάμψει η αλήθεια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος. Να περιορίσει τη ζημιά, όχι την προσωπική, τη ζημιά στη Δημοκρατία. Αν επιλέξει για ακόμα μια φορά το ρόλο του συμπαθούς πτηνού, της στρουθοκάμηλου, ας γνωρίζει τουλάχιστον ότι αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)