Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Οι συμβουλές του Σόιμπλε για τον δύσκολο χειμώνα: «Βάλτε στην ανάγκη και δεύτερο πουλόβερ»

Οι συμβουλές του Σόιμπλε για τον δύσκολο χειμώνα: «Βάλτε στην ανάγκη και δεύτερο πουλόβερ»
 
 
 
Για την ενεργειακή κρίση, την πυρηνική απειλή Πούτιν αλλά και τη στήριξη των γερμανικών νοικοκυριών μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Δεν μάσησε τα λόγια του ούτε αυτή τη φορά ο πρώην τσάρος της Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης που χτυπάει την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Bild ουσιαστικά κάλεσε τους συμπατριώτες του να «σφίξουν το ζωνάρι» και αν κρυώνουν πολύ «ας βάλουν κι ένα δεύτερο πουλόβερ».

Αυτό το χειμώνα θα παγώσουν πολλοί Γερμανοί, σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Bild. Κι η απάντηση Σόιμπλε: «Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα».

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη, στη διάρκεια το χειμώνα, η συμβουλή του Σόιμπλε είναι: «Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».

Σόιμπλε: «Ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση»

Στη συνέντευξή του ο Σόιμπλε ρωτήθηκε και για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν. Όπως είπε, η Δύση δεν θα πρέπει να τρομάξει με τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, επειδή «η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαίτερω κλιμάκωση». «Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ο Πούτιν την γρατζουνάει εδώ και καιρό», λέει.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση σε περίπτωση που ο Πούτιν παραβεί την κόκκινη γραμμή ο Σόιμπλε απαντά αφοπλιστικά: «Δεν θα ήθελα να ήμουν καγκελάριος της Γερμανίας αυτή την περίοδο και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης. Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να χάσει τον πόλεμο, απάντησε: «Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει οδυνηρά ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: “Πούτιν, άστο! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!”».

«Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του! Δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις, που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».

Σόιμπλε: Δεν μπορούμε να στηρίξουμε όλα τα νοικοκυριά

Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ισοσκελισμένων ισολογισμών ο Σόιμπλε, αφού έδινε επί σειράν ετών στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης μαθήματα στους Έλληνες, προειδοποιεί τώρα τους συμπατριώτες του ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να στηρίξουν όλα τα νοικοκυριά.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια θα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. Πρέπει να πεις στους άλλους: Αν πρέπει, δεν μπορείς να πας διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Οχι! Αν αφήσουμε στους ανθρώπους να εννοηθεί ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», λέει ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του, ομολογώντας ότι και ο ίδιος, όπως και όλοι οι Γερμανοί είναι μια «κακομαθημένη κοινωνία».

«Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο εσαεί. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά! Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα με μερική απασχόληση και ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη εργατών»!, κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

 Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)