Για άλλη μια μέρα χθες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε πεδίο ασκήσεων και βολών διμοιριών των ΜΑΤ. Κι αυτό, μια μέρα μετά το ατύχημα με την πτώση φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής, τη στιγμή που η οργή των φοιτητών φούντωνε, ενώ οι πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση συναγωνίζονταν σε δηλώσεις ασυναγώνιστης ελαφρότητας ή παντελούς αδιαφορίας. Την ίδια ώρα, καθηγητές του ΑΠΘ πήγαιναν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να την ενημερώσουν για τις επικίνδυνες πρακτικές της αστυνομίας με τα κυνηγητά και τη ρίψη κρότου-λάμψης, επειδή δηλαδή «θέλουμε να προλάβουμε το κακό»!
Μοναδικό καλό νέο παρέμεινε η είδηση ότι ο τριτοετής φοιτητής δεν κινδυνεύει, έχει υποστεί μόνο κατάγματα, ενώ οι γιατροί αποδίδουν τη σωτηρία του στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη και το οποίο απομείωσε τη σφοδρότητα του χτυπήματος που υπέστη πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. Το υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε καν μια ανακοίνωση για το περιστατικό, ενώ στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος καλύφθηκε πίσω από τη χρόνια έλλειψη αιθουσών.
Από κοντά ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με τη δήλωση ότι «όσοι έχουμε υπάρξει φοιτητές, έχουμε βρεθεί στη θέση αυτού του παιδιού»(;) μεταθέτοντας επιπλέον όλες τις ευθύνες στον κοσμήτορα της Νομικής Παναγιώτη Γκλαβίνη αφού οι συμπτύξεις «εκ του νόμου είναι θέμα του κοσμήτορα κάθε σχολής» (μάλλον λοιπόν δεν χρειάζεται καν να γίνει έρευνα, όπως ο κ. πρύτανης ανακοίνωνε χθες, εκτός κι αν με συνοπτικές διαδικασίες καταδικαστεί η «κακιά στιγμή»).
Σε δεινή θέση
Ο ίδιος ο κοσμήτορας βρέθηκε χθες σε δεινή θέση όταν προσήλθε σε συγκέντρωση φοιτητών στο αμφιθέατρο όπου συνέβη το ατύχημα καθώς δέχτηκε κριτική ότι δεν διεκδικεί κονδύλια και προσλήψεις, αντιθέτως στηρίζει την πρυτανεία και την κυβέρνηση. Από τη μεριά του ο κ. Γκλαβίνης αποποιήθηκε τις ευθύνες, ζήτησε να απομακρυνθούν φοιτητές άλλων σχολών και δημοσιογράφοι και δεν έκανε καμία δήλωση. Αναγνώρισε πάντως ότι πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν απάντησε στο αίτημα να συγκληθεί συμβούλιο καθηγητών.
Οι φοιτητές από την πλευρά τους κατήγγειλαν τη χθεσινή παρουσία και επέμβαση των ΜΑΤ, τον συνωστισμό στα αμφιθέατρα, τις συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση. Σχολίαζαν μάλιστα καυστικά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Πρυτανείας ανέφερε πως ο φοιτητής έπεσε από τον 2ο και όχι τον 3ο όροφο. Αμέσως μετά συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Πρυτανεία και έφτασαν μέχρι την είσοδο του γραφείου του πρύτανη στον 7ο όροφο, με το σύνθημα «Πρύτανης που δεν λογοδοτεί, οφείλει αμέσως να παραιτηθεί», αλλά δεν κατάφεραν να τον συναντήσουν. Την ώρα της συγκέντρωσης, παρουσία και πολλών καθηγητών, ομάδα περίπου 10 ατόμων έριξε φωτοβολίδες στα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Εγνατία, οπότε επαναλήφθηκε το γνωστό σκηνικό με κρότου-λάμψης να πέφτουν στη συγκέντρωση των φοιτητών.
Το γεγονός αποτέλεσε αφορμή για τη διαμαρτυρία τριών καθηγητών (του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιώργου Αγγελόπουλου και του Αντώνη Κυπάρου, καθηγητή ΤΕΦΑΑ) στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μυλόπουλος, «πήγαμε να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, διότι τα ΜΑΤ δεν μπορούν να ρίχνουν απρόκλητα κρότου-λάμψης σε συγκεντρώσεις φοιτητών, με τους κινδύνους που προκύπτουν να είναι προφανείς. Ενημερώσαμε απευθείας τον εισαγγελέα για τα γενόμενα, για να μη λέει κανείς ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, διότι θέλουμε να προλάβουμε το κακό και διότι όσο κουκουλώνουμε το πρόβλημα, αυτό θεριεύει. Η κατάσταση είναι πλέον πολύ επικίνδυνη».
Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών «Οχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια», καθηγητές του ΑΠΘ σχολίαζαν το οδυνηρό περιστατικό με την πτώση φοιτητή, καυτηρίαζαν τη σπουδή κυβέρνησης και Πρυτανείας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τη διάθεση 30 εκατομμυρίων για προσλήψεις αστυνομικών αλλά όχι επιστημονικού προσωπικού και τάσσονταν στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται να διώξουν την αστυνομία από το campus. Για σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένο νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στη 1 μετά το μεσημέρι.
Στην έλλειψη κτιρίων έριξε ευθύνες ο Συρίγος
Το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επικαλέστηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, αντί άλλης αναφοράς σχετικά με το περιστατικό στο Αριστοτέλειο.
Απαντώντας στις επικρίσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης οι οποίοι, με αφορμή την πτώση του φοιτητή από τον 3ο όροφο κτιρίου του ΑΠΘ, κατηγόρησαν εκ νέου την κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση και την αδιαφορία της προς τα κρατικά ΑΕΙ, ο κ. Συρίγος δήλωσε πως δεν είναι εύκολο, στον πυκνό αστικό ιστό, να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις. Οσο για τις σχετικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο σε προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή για την εξασφάλιση οικοπέδου στην Κυψέλη, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την επέκταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). «Θα είναι μια λύση για να επεκταθεί μέσα στον αστικό ιστό, δεν είναι όμως πάντα εύκολο αυτό το πράγμα…», δήλωσε.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου