Την εμφάνισή τους στα πρώτα φαρμακεία έχουν κάνει τα διπλά self test, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ταυτόχρονα τόσο τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη Α και Β τύπου.
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το voria.gr, τα εν λόγω self test κυκλοφορούν ήδη στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.
Πώς λειτουργούν τα διπλά self test
Τα διπλά self test λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με αυτά που έχουν συνηθίσει για τον κορονοϊό τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Διαθέτουν τη γνωστή μπατονέτα προκειμένου ο χρήστης να πάρει το επίχρισμα από τη μύτη, στη συνέχεια να τη βουτήξει στο ειδικό υγρό και μετά να ρίξει τις απαιτούμενες σταγόνες, αυτήν τη φορά σε δύο διαφορετικές θυρίδες που βρίσκονται πάνω στην πλακέτα. Η μία θυρίδα είναι για τον Covid-19 και η άλλη για τη γρίπη, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
Έτσι, στην περίπτωση που προκύψει θετικό αποτέλεσμα στην πρώτη θυρίδα του κορονοϊού, θα εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ.
Στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και εάν είναι τύπου Α στο αντίστοιχο γράμμα.
Μιλώντας στο τοπικό μέσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, χαρακτήρισε τα διπλά self test ως αξιόπιστα ως προς τα αποτελέσματά τους.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η τιμή ενός διπλού self test κυμαίνεται από 4,5 έως 8 ευρώ.
Πρώιμη εμφάνιση της γρίπης στην Ελλάδα φέτος
«Το self test βοηθάει πάρα πολύ και προσανατολίζει απόλυτα τον πάσχοντα και φυσικά βοηθάει και τον θεράποντα ιατρό προκειμένου να μην κάνει άσκοπες θεραπείες διότι μια άσκοπη θεραπεία είναι επιζήμια για τον άρρωστο» είπε στο ίδιο μέσο ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας- Λοιμωξιολογίας, Γιάννης Κιουμής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επερχόμενος χειμώνας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους αναμένεται να οδηγήσει «σε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά ενδεχομένως να υπάρξει άνοδος και των κρουσμάτων γρίπης παρότι δεν γίνονται τεστ για τη γρίπη οπότε «πολλά κρούσματα παραμένουν αδιάγνωστα».
«Κάνει κάποιος τεστ για τον κορονοϊό, είναι αρνητικό, αλλά δεν κάνει και τεστ για τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουμής προσθέτοντας ότι φέτος η γρίπη εμφανίστηκε στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα φέτος.
«Φάνηκε από τον Σεπτέμβριο ότι είχαμε κρούσματα νωρίτερα από ό,τι τα περιμέναμε. Η ετήσια επιδημία της γρίπης στην Ελλάδα αρχίζει συνήθως από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε μια σχετικά πιο πρώιμη εμφάνιση της γρίπης κι αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού. Μέχρι τώρα η συμβουλή μου σε όσους με ρωτούσαν ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και μετά γιατί το εμβόλιο έχει μια μέγιστη απόδοση 4-5 μηνών. Με τα νέα δεδομένα όμως τους συμβουλεύω να πάνε τώρα να εμβολιαστούν για τον ιό της γρίπης» επισήμανε ο κ. Κιουμής.
Πόσοι πεθαίνουν από γρίπη και πόσοι από κορονοϊό
Σπάνιο χαρακτήρισε το φαινόμενο της ταυτόχρονης νόσησης από γρίπη και κορονοϊό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όσον αφορά στο εάν φέτος, λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων, η γρίπη θα είναι πιο επιθετική τόνισε ότι «το επίπεδο απειλής της γρίπης είναι τελείως διαφορετικό από τον κορονοϊό».
«Από τη γρίπη ετησίως πεθαίνουν περίπου 200 άνθρωποι, από τον κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα πέθαναν 107 άτομα. Άρα είναι διαφορετικού επιπέδου απειλή. Επειδή όμως είμαστε εμβολιασμένοι και θα εμβολιαστούν και οι άνω των 60 και τον έχουμε περάσει τον κορονοϊό κάποιες φορές ο καθένας μας, δεν θα γυρίσουμε σε καταστάσεις που ζήσαμε με την πανδημία» τόνισε.
Με πληροφορίες από: voria.gr & ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου