Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

‘Ενας ακόμα Λουτρακιώτης που διαπρέπει στο εξωτερικό


 

Nikola Zezhov (20 Οκτωβρίου 1970 Stip)Βορειομακεδόνας  Μακεδόνας ιστορικός και καθηγητής.

Ο Νικόλα κατάγεται από το Λουτράκι Αλμωπίας.

Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Stip. Το 1990 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων στο Ινστιτούτο Ιστορίας όπου αποφοίτησε το 1995. Την ίδια χρονιά γράφτηκε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο ενδεικτικό ινστιτούτο προς κατεύθυνση Ιστορία του Μακεδονικού Λαού - Τελευταίος Αιώνας. Τον Οκτώβριο του 2000 υπερασπίστηκε τη μεταπτυχιακή του διατριβή με τίτλο «Το καθεστώς του Βασιλείου του SHS και η Αντίσταση του Μακεδονικού Λαού στην Επαρχία Μπρεγκάλνιτσα 1918-1924» και απέκτησε μεταπτυχιακό στις ιστορικές επιστήμες. Εργάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων στο Ινστιτούτο Ιστορίας ως βοηθός στο θέμα «Ιστορία του Μακεδονικού Λαού - Τελευταίος Αιώνας» στις 15 Μαρτίου 2002. Στις 20 Οκτωβρίου 2006 υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Το Μακεδονικό Ζήτημα στις Γιουγκοσλαβικές-Βουλγαρικές σχέσεις (1918-1941)» και απέκτησε διδακτορικό στις Ιστορικές Επιστήμες. Εργασίες στη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων ως καθηγητής σε θέματα του επιστημονικού χώρου Ιστορία της Μακεδονίας, Σύγχρονη Ιστορία (μετά το 1914) και Μεθοδολογία. Την περίοδο 2009 έως 2013 εξελέγη Προ Πρύτανης της Διδασκαλίας στη Φιλοσοφική Σχολή των Σκοπίων.

Συμμετέχει σε αρκετά συνέδρια, σεμινάρια και έργα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία. Μιλάει την αγγλική γλώσσα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: το Μακεδονικό εθνικοαπελευθερωτικό και επαναστατικό κίνημα από τα τέλη του XIX αιώνα έως τις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Μακεδονικό ζήτημα μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων, η στάση των Βαλκανικών κρατών και η μεγάλη δύναμη ers to M acedonia στην περίοδο μεταξύ των δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Ο Zezhov έχει γράψει αρκετά βιβλία για αυτά τα θέματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)