Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Απαγόρευση πτήσης made in USA σε Ελληνα καθηγητή

Με αίτημα της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ (NTVC), οι τουρκικές Αρχές εμπόδισαν τον γνωστό για την ακτιβιστική δράση του καθηγητή Τάκη Πολίτη να ταξιδέψει αεροπορικώς από Κωνσταντινούπολη προς Καράκας, επειδή θα πετούσε για λίγα μίλια σε υπό αμερικανικό έλεγχο FIR!

Μπορεί ένας Ευρωπαίος πολίτης να έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στο Καράκας της Βενεζουέλας και λίγο πριν το ταξίδι οι τουρκικές αρχές να του απαγορεύουν την επιβίβαση επειδή το θέλησαν οι ΗΠΑ; Στην περίπτωση του Ελληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκη Πολίτη, μπορεί.

Ο κ. Πολίτης, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική δράση του, ο οποίος το 2019 είχε καταγγείλει πως κατά τη διάρκεια σέρβις στο αυτοκίνητό του οι άνθρωποι του συνεργείου είχαν ανακαλύψει σε αυτό μια συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker), γεγονός που το απέδωσε σε παρακολούθησή του από κρατικές υπηρεσίες, είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Καράκας, όπου για τον επόμενο χρόνο θα δίδασκε σε Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να γίνει με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης.

Το απαγορευτικό των ΗΠΑ όπως αποτυπώθηκε φωτογραφικά από τον υπολογιστή του αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Πολίτης πέταξε κανονικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη και την ώρα τού check in για την πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο Καράκας, υπάλληλοι του αεροδρομίου τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί καθώς θεωρείται ανεπιθύμητος από τις αμερικανικές υπηρεσίες! Πέρασε αρκετή ώρα με υπαλλήλους προκειμένου να καταλάβει πού είναι το πρόβλημα, με τους πρώτους να υποστηρίζουν ότι είχαν αίτημα από αμερικανική υπηρεσία να του απαγορεύσουν να ταξιδέψει. Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία είναι η NTVC, με λίγα λόγια το κέντρο ελέγχου της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ, το οποίο συστάθηκε λίγο μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αναζητώντας την στο διαδίκτυο, βρίσκουμε ότι είναι υπεύθυνη να ελέγχει ποιος εισέρχεται στο έδαφος των ΗΠΑ αλλά και ποιος πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο τους και να αποκλείει «ανεπιθύμητους» πριν καν ανέβουν στο αεροπλάνο. Το πρόβλημα βέβαια εδώ ήταν ότι ο κ. Πολίτης δεν ταξίδευε σε προορισμό εντός ΗΠΑ, ώστε να κηρυχτεί «ανεπιθύμητος» από τις Αρχές της χώρας. Η εξήγηση που του δόθηκε ήταν ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το αεροσκάφος θα περνούσε από χώρο εναέριας κυκλοφορίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Εκεί χρειάστηκε να κάνουμε μια αντιπαραβολή με την πορεία του αεροσκάφους –μέσω της εφαρμογής flightradar– και των FIR, για να διαπιστώσουμε ότι το αεροσκάφος θα περνούσε δύο φορές εντός του αμερικανικού FIR, την πρώτη καταμεσής του Ατλαντικού ωκεανού και τη δεύτερη, λίγο πριν από την άφιξή του στο Καράκας, εντός του FIR του Πουέρτο Ρίκο που ουσιαστικά ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πολίτης δέχτηκε ένα μήνυμα στο κινητό του από την Turkish Airlines. Η εταιρεία τον προέτρεπε να απευθυνθεί σε ειδικό γραφείο της στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να επωφεληθεί εναλλακτικών πτήσεων και να αλλάξει την πτήση του(!) χωρίς ωστόσο να του εξηγεί τους λόγους γι’ αυτή την πρόταση. Ο ίδιος δεν έδωσε σημασία στο μήνυμα, ταξίδεψε κανονικά έως ότου ήρθε αντιμέτωπος με το πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Από την περιπέτεια του κ. Πολίτη, ο οποίος επέστρεψε άπραγος στην Ελλάδα, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, με το κυριότερο να είναι το πώς αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ την έννοια της ελευθερίας και της απαγόρευσής της στις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών, όχι στο έδαφός τους, αλλά σε έδαφος τρίτης χώρας, μόνο και μόνο επειδή θα πετούσαν για λίγο μαζί με εκατοντάδες άλλους επιβάτες πάνω από το FIR που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Δήλωση Τάκη Πολίτη στην «Εφ.Συν.»

«Χωρίς να προτάσσω την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα, θεωρώ ότι η απαγόρευση επιβίβασής μου από τις αμερικανικές αρχές σε αεροσκάφος άλλης χώρας προκειμένου να μεταβώ σε τρίτη χώρα για να διδάξω σε εκεί πανεπιστήμιο είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτη. Αποτελεί ακόμα μια έκφραση αυταρχισμού –απειροελάχιστη βέβαια σε σχέση με άλλες– των ΗΠΑ. Αν είμαι, που προφανώς είμαι, ανεπιθύμητος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν δίνει κανένα δικαίωμα στις υπηρεσίες της να εμποδίζουν την ελευθερία μετακίνησής μου σε τρίτες χώρες. Η στοχοποίηση πολιτών και η περιστολή αυτονόητων δικαιωμάτων στη βάση των φρονημάτων τους αποτελεί απαράδεκτη πρακτική. Κάθε κυβέρνηση που σέβεται και υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της οφείλει να αντιδράσει».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)