Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Στα 3 έχουν χωρίσει τους συνταξιούχους - Συλλαλητήριο και αποκλεισμός στο υπουργείο Εργασίας

Στα 3 έχουν χωρίσει τους συνταξιούχους - Συλλαλητήριο και αποκλεισμός στο υπουργείο Εργασίας
 

 

 Οι… κατηγορίες των συνταξιούχων. Στους δρόμους σήμερα, τα αιτήματα.

Γράφει ο

Στα… τρία έχει χωρίσει η κυβέρνηση τους συνταξιούχους. Σε αυτούς που θα πάρουν αύξηση περί το 7%-7,5%, σε όσους θα λάβουν ορισμένα ευρώ το μήνα, κυρίως από την κατάργηση επιτέλους, της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και σε εκείνους που, λόγω προσωπικής διαφοράς, δεν θα έχουν καμία αναπροσαρμογή τις αποδοχές τους.

Μάλιστα, ακόμη και αυτή η εισοδηματική πολιτική των «τριών κλιμάκων» αφήνει ακάλυπτο ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων, ενώ έρχεται πολύ αργά, στις αρχές του 202, ενώ ο πληθωρισμός άρχισε τα «τρέχει» εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δεν φτάνει καν στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού (που αναμένεται να ανέλθει μεσοσταθμικά στο 10% στα τέλη Δεκεμβρίου). Πέραν του γεγονότος ότι για εισοδήματα έως 1.000 ή 1.200 ευρώ, τα οποία δαπανώνται συνολικά για τρόφιμα και ενέργεια (θέρμανση-ψύξηη), οι ανατιμήσεις προσεγγίζουν το 40%. Κατά συνέπεια, τα 1.000 ευρώ του 2020 ή 2021 έχουν περιοριστεί στα 600 ευρώ πραγματικού εισοδήματος (αγοραστικής δύναμης)…

Σε αυτό το κλίμα η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) διοργανώνει σήμερα (Δευτέρα 7/11) στις 12:30 συλλαλητήριο στην Αθήνα με στόχο να περικυκλώσει το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα έχει ένα άκρως… υπαινικτικό για τις πολιτικές εξελίξεις και τα εκλογές σύνθημα: «Αν φέτος το χειμώνα κρυώσουμε, την (σ.σ. εκλογική) άνοιξη θα «παγώσετε»…

Το βασικό αίτημα είναι η χορήγηση αυξήσεων στο ύψος του πληθωρισμού σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους. Δεν αναγνωρίζουν δηλαδή ούτε «προσωπική διαφορά», ούτε αποδέχονται αποκλεισμούς.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται:

-Την ανάγκη για «πάγωμα» της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς λόγω έκρηξης της ακρίβειας και την ανάγκη σχετικής προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος του συνόλου των συνταξιούχων.

-Χορήγηση αυξήσεις για το 2023 με βάσει τον πληθωρισμό στο σύνολο των δικαιούχων (2,5 εκ.).

-Απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών (Δώρα και διαφορές επί της επικουρικής) σε δόσεις.

-Μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) στα είδη πρώτης ανάγκης

-Επαναφορά στο 4% της εισφοράς υγείας και μόνο επί των κύριων συντάξεων όπως ίσχυε μέχρι το 2015.
-Η συμμετοχή στην πρόσθετη φαρμακευτική δαπάνη, σε περίπτωση επιλογής πρότυπου σκευάσματος, να περιοριστεί από το 100%, στο 50%.

-Εκτός από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης να καταργηθεί και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Να σταματήσουν οι «απόμαχοι» να πληρώνουν τριπλή φορολογία: φόρο, Εισφορά Αλληλεγγύης-ΕΑΣ και Ειδική Εισφορά.

-Να αυξηθεί και επεκταθεί το επίδομα θέρμανσης.

-Να ολοκληρωθεί ο επανακαθορισμός όλων των συντάξεων (ακόμη δεν έχει ξεκινήσει για τους συνταξιούχους των ΗΣΑΠ!) και να έχουμε αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τις κρατήσεις, τις περικοπές και τις Εισφορές που επιβαρυνόμαστε. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)