Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Το άγνωστο ρήγμα της Εύβοιας φοβίζει τους σεισμολόγους - Τι λένε Λέκκας, Τσελέντης, Παπαδόπουλος

Το άγνωστο ρήγμα της Εύβοιας φοβίζει τους σεισμολόγους - Τι λένε Λέκκας, Τσελέντης, Παπαδόπουλος
 
 
 
Προβληματισμός στους σεισμολόγους μετά τον νέο ισχυρό σεισμό στη Εύβοια. Τι προκαλεί ανησυχία.
Ανήσυχοι δηλώνουν οι σεισμολόγοι μετά τον ισχυρό σεισμό στην Εύβοια ο βράδυ της Τρίτης (29/11), αλλά που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα.

«Είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ο διπλός δυνατός σεισμός σημειώθηκε στην Εύβοια λίγα λεπτά μετά τις 22:00 την Τρίτη (29/11) μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αθήνας. Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών:

«Σήμερα στις 22:06 ώρα Ελλάδας, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χιλιομέτρων ΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνηση εντοπίζεται 6 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας».

Τι λένε οι σεισμολόγοι Λέκκας, Παπαδόπουλος, Χουλιάρας, Τσελέντης

seismos_eyboia_geodynamiko.jpg

Οι ειδικοί που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τον σεισμό, εμφανίστηκαν ανήσυχοι. «Ψυχραιμία» συνέστησε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας πως «παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός», όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό», ενώ πρόσθεσε ότι «αντέχουν τα κτίρια». «Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», όπως είπε. «Είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», είπε ο κ. Λέκκας.

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου« τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. «Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε». Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπενθύμισε πως για τον πρωινό σεισμό στην Εύβοια είχε πει ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία. «Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία», έγραψε σε νέα του ανάρτηση.

«Σεισμός, Νέα Στύρα Εύβοιας. To πρωί έγραψα, «ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία». Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

σεισμος ευβοια, σεισμολογοι, γερασιμος παπαδοπουλος

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Χουλιάρας κοινοποίησε την ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών που δίνει τα τελευταία δεδομένα για την σεισμική δόνηση.

Ακόμα, ο Άκης Τσελέντης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη».

«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη.

Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

σεισμος ευβοια, σεισμολογοι, ακης τσελεντης

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στα Νέα Στύρα Εύβοιας, σημείωσε: «To πρωί έγραψα, «ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία».

Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Δήμαρχος Καρύστου: Δεν έχουμε αναφορές για ζημιές

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλου, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μετά τον νέο σεισμό στην Εύβοια. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν διαπιστώνεται ανησυχία στους κατοίκους, καθώς δεν έχουν βγει έξω στους δρόμους.

Σημείωσε δε, ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά στον δήμο Καρύστου την Τετάρτη 30/11.

Σε δηλώσεις του στο ΑΝΤ1 ο ο Χρήστος Τρανός, πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού το πρωί, ανέφερε: «Σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές, αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κυρίως αφορά «σχετικά παλαιά σπίτια».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)