Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού μετά την έξωση - Η Αστυνομία την άφησε να πάρει μόνο ένα ρούχο

Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού μετά την έξωση - Η Αστυνομία την άφησε να πάρει μόνο ένα ρούχο

Η στιγμή που αστυνομικοί γκρεμίζουν χωρίς ίχνος ντροπής την πόρτα της Ιωάννας Κολοβoύ (video)

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Σταϊκούρα για τα funds, λίγες ώρες μετά την έξωση στην Ιωάννα Κολοβού
 
 
Οι αστυνομικοί έβγαλαν με τη βία έξω από το σπίτι της την Ιωάννα Κολοβού. Το έχασε σε πλειστηριασμό για χρέη 15.000 ευρώ.
Απαράδεκτες εικόνες εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, έξω από το σπίτι της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, το οποίο για ώρα «περιφρουρείτο» από αστυνομικούς.
 «Από τον Πάτση είστε;», «δεν ντρέπεστε να κάνετε αυτά τα πράγματα;», «αίσχος», «ντροπή», ακούγονται να λένε οι γείτονες, ενώ ένας αστυνομικός καταγράφθηκε να λέει στη συνταξιούχο: «Περάστε έξω κυρία μου, περάστε έξω», ενώ ένας άλλος της είπε «τίποτα δεν θα πάρεις».

astinomia

Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε η ίδια, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα της για να την απομακρύνουν, καθώς είχε χάσει την πρώτη της κατοικία σε πλειστηριασμό για οφειλές 15.000 ευρώ. Έτσι, βρέθηκε αντιμέτωπη με την αστυνομία λίγο πριν τις 8:00, η οποία έφτασε στο σημείο για να της κάνει έξωση.

Αστυνομικοί στην πόρτα του σπιτιού της

Λίγο αργότερα, όπως καταγγέλλει, αστυνομικοί και δικαστικοί κλητήρες κατέγραφαν τα αντικείμενα που υπήρχαν στο σπίτι και μάλιστα δεν την άφησαν να είναι παρούσα.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Κόκκινο, της έδωσαν μόνο ένα ρούχο, τις δύο γάτες της και την έβγαλαν έξω από το σπίτι όπου ζει με τον γιο της.

«Δεν είχα πάρει ποτέ δάνειο (...). Η τράπεζα το πλειστηρίασε και το έδωσε σε φίλους, γιατί 20 μέτρα από εδώ ετοιμάζεται σταθμός του μετρό. Το πήρε ο κύριος» δήλωσε νωρίς το πρωί στο Open.

«Ήρθαν σήμερα, σπάσανε την πόρτα και με χτύπησε πολύ δυνατά στο χέρι», πρόσθεσε, καταγγέλοντας τις Αρχές για άσκηση βίας. Σύμφωνα με την Ιωάννα Κολοβού, έσπασαν την πόρτα, «τη διάλυσαν» με ηλεκτρικό πριόνι.


Η ανάρτησή της στο Facebook

«Ήρθαν τα κοράκια!! Έξω από την πόρτα μου! Αβυδου 146 Άνω Ιλίσια», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook. 

 

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι η κυρία Κολοβού είχε δηλώσει πως «δεν θέλω δεύτερο και τρίτο σπίτι, θέλω το πρώτο και μοναδικό. Μου το πήρε η τράπεζα με τεράστια αισχροκέρδεια. Όλα ξεκίνησαν με μία πιστωτική κάρτα. Μου ζήτησε η τράπεζα να μαζέψω τις τρεις πιστωτικές να τις πληρώνω σε μία και έγινε ότι έγινε. Στην ουσία δεν υπάρχει χρέος».

Στήριξη από πλήθος κόσμου

Από το πρωί έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού βρίσκoνται ο διευθυντής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, όπως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου διαδηλώνει για τον πλειστηριασμό, φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης προς τη δημοσιογράφο.

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Σταϊκούρα για τα funds, λίγες ώρες μετά την έξωση στην Ιωάννα Κολοβού

 

Τη στιγμή που αστυνομικοί και κλητήρας μπήκαν στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για να προχωρήσουν σε έξωση για χρέος 15.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλείται να δώσει απαντήσεις για την ασυδοσία τραπεζών και funds, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή, και η Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζει πως νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την ασυδοσία τραπεζών και funds, τη στιγμή που το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ ενώ συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Διόγκωση ιδιωτικού χρέους, ασυδοσία τραπεζών και funds, κίνδυνος εγγραφής στο δημόσιο χρέος των εγγυήσεων του “Ηρακλή”

Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία μηνός Ιουνίου 2022 της ΤτΕ. Στους ισολογισμούς των τραπεζών εμφανίζονται μεν μειωμένα, λόγω της τιτλοποίησης και της πώλησής τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού που εδρεύουν στην αλλοδαπή, δημιουργώντας, όμως, μια ψευδή εικόνα για την πραγματική κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να το ελέγξει, αντιθέτως με τις πολιτικές της οδήγησε σε διόγκωσή του τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Η αύξηση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 είναι 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022. Αντίστοιχα, κατά 10,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.

Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του σταθερά υψηλού πληθωρισμού, του κόστους δηλαδή ζωής των πολιτών (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα), αλλά και της επαναλαμβανόμενης μεγάλης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, συνδυασμός που δημιουργεί πραγματική οικονομική αδυναμία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Οι επιλογές της κυβέρνησης, τόσο στον πτωχευτικό κώδικα όσο και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, είναι αμιγώς τραπεζοκεντρικές. Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καμία προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, της επαγγελματικής στέγης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής γης των αγροτών, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, κανένας έλεγχος στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση απαιτήσεων από τις τράπεζες στα funds.

Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- στις επίσημες ηλεκτρονικές σελίδες πλειστηριασμών (δελτίο Ταμείου Νομικών, eauction.gr). Ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν το επιχείρησαν καν.

Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην επιθετική στρατηγική λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) από τα funds κατά της περιουσίας των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η πρακτική των funds είναι εξοντωτική για τους πολίτες. Ζητούν υπέρογκα ποσά, ως προκαταβολές, για να συζητήσουν μόνο μια ρύθμιση, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό της. Πραγματικά παραδείγματα: Σε οφειλή 130.000 ευρώ ζήτησαν, για να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό και να σταματήσουν τη διαδικασία πλειστηριασμού, 50.000 ευρώ εφάπαξ από τον πολίτη. Σε οφειλή 35.000 ευρώ ζήτησαν εφάπαξ καταβολή 15.000 ευρώ για να μπορέσει να ρυθμίσει ο πολίτης.

Τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της τιτλοποίησης δανείων και εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.

Προσφάτως ο Άρειος Πάγος με την υπ´ αριθ. 822/22 απόφαση του, αποφάσισε, και ορθώς, ότι οι servicers -που καταφεύγουν στον σχετικό νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές και να μην δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες- δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς. Ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε συνδέσει το πρόγραμμα “Ηρακλής” με τον συγκεκριμένο νόμο που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των funds.

Παράλληλα, υφίσταται ο κίνδυνος η Eurostat να εγγράψει τις εγγυήσεις για το πρόγραμμα “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά 18,7 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, εξαιτίας των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds; Θα δώσει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης χρεών σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου; Μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες ώστε διά ατομικών προσφυγών στα δικαστήρια να εξασφαλίσουν προστασία από τους πλειστηριασμούς;

Δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής” στο δημόσιο χρέος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αχτσιόγλου Ευτυχία»

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & documentonews.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχώς δεν νίκησαν οι κομμουνιστές για να μας πάρουνε τα σπίτια.
    Μόνο εγώ θα δίνω τον αγώνα τον καλό;
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)