Αυτές τις μέρες γίνεται πολύς λόγος για τον τρόπο που το Κατάρ πήρε τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Τα μέσα που χρησιμοποίησε και το χρήμα που ξόδεψε. Μόνο που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά.
Η δεύτερη κιόλας διοργάνωση, το 1934, σημαδεύτηκε από μια καραμπινάτη δωροδοκία από τους διοργανωτές Ιταλούς, που είχε αποδέκτη την Ελλάδα, την ΕΠΟ, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Είναι μια ιστορία που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.Το 1934 η Ιταλία είχε αναλάβει την υποχρέωση να διοργανώσει το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν η Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος ως παλιός δημοσιογράφος κατάλαβε ότι μια ποδοσφαιρική επιτυχία ήταν η καλύτερη διαφήμιση για το φασιστικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει από το 1929.Ο Βιτόριο Πότσο, ένας Ιταλός δημοσιογράφος που είχε παίξει ποδόσφαιρο στην Ελβετία, ανέλαβε να δημιουργήσει μια ομάδα ικανή για τον παγκόσμιο τίτλο. Δική του ιδέα ήταν να την ενισχύσει με «ομογενείς» από την Αργεντινή και τη Βραζιλία και δική του έμπνευση να κάνει πολύμηνη προετοιμασία για να γίνει ομάδα το ετερόκλητο ποδοσφαιρικό σχήμα. Κάπου εκεί μπαίνει στην ιστορία και η εθνική Ελλάδας.
Οι κανονισμοί, τότε, δεν πρόβλεπαν η διοργανώτρια χώρα να προκρίνεται χωρίς αγώνες στα τελικά. Η κλήρωση έφερε αντίπαλο της Ιταλίας στην πρόκριση για το δικό της Μουντιάλ, την Ελλάδα. Ο Πότσο δεν πρέπει να φοβόταν μήπως αποκλειστεί η Ιταλία. Φοβόταν όμως την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Ακόμα κι ένα σχετικά κοντινό ταξίδι εκείνη την εποχή ήταν κοπιαστικό. Αυτό το ταξίδι ήθελαν να αποφύγουν οι Ιταλοί. Το τι προηγήθηκε του αγώνα μας το αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» στο φύλλο της 16ης Μαρτίου 1934, δηλαδή εννιά ολόκληρες μέρες πριν τον αγώνα.
Η ΕΠΟ έστειλε πολύ πριν το ματς το μέλος του ΔΣ Κωνσταντάρα για να κάνει επαφές με την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Εκεί συμφώνησε να πάρει η ΕΠΟ το ποσό των 50.000 λιρετών και να παραιτηθεί του αγώνα ρεβάνς. Θα γινόταν μόνο ένα ματς στο Μιλάνο, στο Σαν Σίρο. Στην ΕΠΟ η συμφωνία θεωρήθηκε επωφελής (ή για να κάνουμε και χιούμορ… ΕΠΟφελής). Με τα χρήματα της συμφωνίας οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας δεσμεύτηκαν ότι θα αγοράσουν γραφεία. Πράγματι λίγο αργότερα η ΕΠΟ απέκτησε τα πρώτα της ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Φυλής στα οποία στεγάστηκαν για δεκαετίες οι υπηρεσίες της.
Πηγή: harddog-sport.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου