Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Σε απεργιακό κλοιό η Θεσσαλονίκη – Μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο (VIDEO & Φωτο)

https://thesstoday.gr/wp-content/uploads/2022/11/314390970_2210309165810892_1893527646267116096_n-1130x580.jpg

Μια από τις μαζικότερες απεργίες πραγματοποιείται σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να αντιδρούν στο κύμα ακριβείας και στην φτωχοποίησή τους.

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται και οι μετακινήσεις λόγω της απεργίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, όπως και υπολειτουργούν Δημόσιο και σχολεία σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ακρίβεια που «στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες».


Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση από τα σωματεία που συντάσσονται με τη διοίκηση του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ, όπως και των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. «Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει! Ας το ακούσουν καλά όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας, τις κραυγές απόγνωσης».

«Η ακρίβεια τσακίζει. Δεν πρόκειται για ένα σύνθημα αλλά είναι τρεις μόλις λέξεις που αποτυπώνουν την πραγματικότητα των εργαζομένων, των νέων και των οικογενειών μας. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ο μισθός δεν φτάνει».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, με αφορμή την σημερινή μαζική απεργιακή συγκέντρωση. «Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο σημείο, για να διαμαρτυρηθούμε για τα δεδομένα. Αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Μέχρι και πριν λίγο καιρό, πριν τελειώσει ο μήνας το εισόδημα εξαφανιζόταν. Πλέον εξαφανίζεται στις πρώτες δύο εβδομάδες, κι τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν μεγάλο μαχαίρι ακόμα και στα βασικά» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που θα οφείλουν τους εργαζόμενους και να μπει τέλος στο πάρτι της αισχροκέρδειας, όπως λέει ο ίδιος. «Το βαρέλι της λιτότητας δεν έχει πάτο. Η αύξηση του μισθού προφανώς δεν βελτίωσε την κατάσταση, ενώ το καλάθι του νοικοκυριού που το πολυδιαφήμισαν και επένδυσαν επικοινωνιακά σε αυτό, έδειξε πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Κάθε μήνα το καλάθι είναι όλο και φτωχότερο».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΚΘ επεσήμανε πως δώδεκα χρόνια οι εργαζόμενοι πληρώνουμε το μάρμαρο των κρίσεων, κι απαιτείται άλλο μίγμα πολιτικής, αυτό της στήριξης και της ενίσχυσης του εισοδήματος.

«Το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο στις επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις ακόμη και των πιο αισιόδοξων, πλέον είναι απαισιόδοξες. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις τώρα, κι όχι αύριο, για να μην πεινάσει η ελληνική κοινωνία» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους αντιδρούν σωματεία του ΠΑΜΕ, όπως και μέλη του ΚΚΕ, εννοώ συμμετέχουν και συνταξιούχοι, όπως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων αλλά και φοιτητές.

Παράλληλα, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από λίγο την πορεία τους.

Η εικόνα στο ΕΚΘ:


Άγαλμα Βενιζέλου

Καμάρα

 

Πηγή: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)