Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Βαρύ κατηγορητήριο για τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο




Συνελήφθη ο αστυνομικός που τραυμάτισε στο κεφάλι με σφαίρα τον νεαρό και διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 16χρονου. Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου. Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών και των φίλων του. Θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί.

Μνήμες από την εν ψυχρώ δολοφονία του Ν. Σαμπάνη ξυπνά το νέο περιστατικό με θύμα ένα 16χρονο από τη Θεσσαλονίκη και δράστη αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στη μία (01.00) τη νύχτα όταν ο ανήλικος έφυγε χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των καυσίμων (20 ευρώ) από βενζινάδικο. Ο υπάλληλος του πρατηρίου ειδοποίησε την αστυνομία και άρχισε καταδίωξη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο νεαρός οδηγός αγνόησε τα σήματα των αρχών και ανέπτυξε ταχύτητα φτάνοντας από τη οδό Μοναστηρίου στη Συμμαχική οδό.

 

«Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους» αναφέρει το Γραφείο Ενημέρωσης των αστυνομικών αρχών Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, για να δικαιολογηθεί το γεγονός πως άνοιξαν πυρ, σημειώνουν πως «ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ».

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που φέρεται να πυροβόλησε εναντίον του 16χρονου συνελήφθη με εντολή εισαγγελέα και λίγο μετά αφέθηκε ελεύθερος. Του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και την Τρίτη (06/12) αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

 

Ο 16χρονος Ρομά διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο αφαίρεσης σφαίρας από το κεφάλι και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε κρίσιμη κατάσταση.

Οργή συγγενών και φίλων

Συγγενείς του δήλωσαν ότι η καταδίωξη δεν έγινε την ώρα που αναφέρει η αστυνομία και αναρωτιούνται γεμάτοι αγανάκτηση: «Και τι έγινε που δεν πλήρωσε; Έπρεπε να τον σκοτώσουν;».

 

Ένας εξ αυτών, μπροστά στο φακό των καμερών, υποστήριξε: «Τίποτα δεν έκανε το παιδί, βενζίνη πήγε να βάλει», σημειώνοντας πως υπάρχουν αποδείξεις ότι μέχρι τις 02:30 ήταν με φίλους του. Σημειώνεται ότι η αστυνομία αναφέρει ότι η καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στη 01:00 τα ξημερώματα.

«Κι αν δεν πλήρωσε; Πρέπει να τον σκοτώσει; Παρ’ του τον αριθμό, έλα στο σπίτι, κάνε καταγγελία. Έκανε ένα λάθος, να τον σκοτώσουν;», τόνισε, οργισμένος.

Ο νεαρός οδηγός που πυροβολήθηκε και δίνει μάχη για τη ζωή του είναι πατέρας ενός μωρού.

Πολιτικές αντιδράσεις

Το αιματηρό συμβάν προκάλεσε ήδη πολιτική αντιπαράθεση το πρωί στην τηλεόραση του ANT1 μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη.

«Ποιο ήταν το έγκλημα του παιδιού; Ότι έβαλε βενζίνη 20 ευρώ στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και δεν πλήρωσε, οπότε καταδιώχθηκε από την αστυνομία. Στη διάρκεια της καταδίωξης, όπου σύμφωνα με τη καθιερωμένη αστυνομική αφήγηση υπήρξε απόπειρα εμβολισμού περιπολικού, το παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Για 20 ευρώ , μια σφαίρα στο κεφάλι» τόνισε ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ειδεχθή αστυνομική βία με θύμα άλλον έναν Ρομά και θύμισε τόσο το φόνο του Σαμπάνη όσο και του Γρηγορόπουλου.

«Δεν πρόκειται λοιπόν για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή, αν κρίνουμε από την προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Σαμπάνη» πρόσθεσε.

Ο κ. Βορίδης έσπευσε να καταλογίσει στην κ. Φίλη προκατάληψη και τον κατηγόρησε για «μανία εναντίον της αστυνομίας», ενώ για την ουσία του περιστατικού αρκέστηκε να πει ότι «θα δούμε το αποτέλεσμα της έρευνας».

Αποτροπιασμός

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ​ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε πως «λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά, Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν».

Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, «ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από ''αστυνομικό''», σημειώνει και απευθυνόμενος στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. τον καλεί να «μαζέψει τους ανεκπαίδευτους ''σερίφηδες'' που έχετε βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο».

Καταλήγει λέγοντας πως «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά  στο θάνατο».

Κριτική και από ΜέΡΑ25 

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τόνισε ότι «παραμονές της τραγικής επετείου, ένας ακόμα ανήλικος, 16χρονος Ρομά, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αυτή τη φορά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μετά από κλοπή, καταδίωξη, "εμβολισμό" και σφαίρα στο κεφάλι από την ΕΛ.ΑΣ.. Και δεν έχει περάσει δυστυχώς πολύς καιρός από τότε που η ΕΛ.ΑΣ. δολοφόνησε τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη στο Πέραμα και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη έσπευδε να επισκεφτεί τους δράστες αστυνομικούς, οι οποίοι δεν απομακρύνθηκαν καν από το Σώμα».

«"Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες", φωνάζαμε διαδηλώνοντας τον σκοτεινό Δεκέμβρη του 2008 μετά την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια. Και φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο με την 12ετή επέλαση του μνημονιακού, αλλά και αυταρχικού, κατασταλτικού κράτους» σημείωσε ο κ. Κριθαρίδης.

«Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. το ξανακάνει. Το έγκλημα που επέσυρε την εσχάτη των ποινών; 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Τόσο κοστολογεί το αυταρχικό, κατασταλτικό, "επιτελικό παρακράτος" τη ζωή ενός 16χρονου, που δεν διστάζει να ρίξει στο κεφάλι;» καταλήγει η δήλωση.

ΚΝΕ: Αστυνομική βία και αυθαιρεσία

«Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκαλεί μόνο οργή και αποτροπιασμό. Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Άραγε το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;», αναφέρει η ΚΝΕ σε σχόλιό της.

«Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται στο έδαφος υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και τη νεολαία. Καμία συγκάλυψη - Καμία ανοχή στην κρατική βία!», καταλήγει η ΚΝΕ.

► «Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν σε κάθε περίπτωση. Να μην υπάρξει νέο κουκούλωμα των δολοφονικών ρατσιστικών εκτελέσεων αστυνομικών. Η αστυνομία να αφοπλιστεί για να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τα περίστροφα της ακόμη και σε δεκαεξάχρονους», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ.

 



2 σχόλια:

  1. Οπλοφόροι αληταράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 4 Νοεμβρίου 2022, στον Βόλο, οικογένεια που είχε πάει στο πρατήριο για να βάλει βενζίνη Όταν η κάρτα με την οποία ο πατέρας επιχείρησε να πληρώσει το αντίτιμο δεν περνούσε από το μηχάνημα POS.ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου διέταξε την παραμονή της οικογένειας στο σημείο, και κάλεσε την αστυνομία παρόλο που διαβεβαίωσαν τους υπαλλήλους ότι θα άφηναν ταυτότητα για να φύγουν για λίγο και να επιστρέψουν με τα χρήματα.
    Η αντίδραση εκείνου του αστυνομικού: «Δεν είσαι με τα καλά σου, που θα συλλάβω οικογένεια με μικρά παιδιά».
    Πλήρωσε μάλιστα το αντίτιμο.
    Ποιος είπε πως όλοι οι είναι μπάτσοι είναι ότι τους καταλογίζει το γνωστό σύνθημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)