Τον προβληματισμό και την ανησυχία του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), Χαράλαμπος Λαλούσης (αρχηγός ΓΕΣ) και Θοδωρής Λάγιος (ΓΔΑΕΕ) ήταν υπό παρακολούθηση.
Η συνάντησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου διήρκησε ακριβώς μία ώρα.
«Δεν παίζουμε με την εθνική ασφάλεια. Να μην αφήσουμε να πλανάται αυτή η σκιά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο και συμπλήρωσε: «Θέλω να ελπίζω ότι σε αυτή τη χώρα οι θεσμοί και η δημοκρατία λειτουργούν ακόμα. Θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στον θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό την επίσπευση, αλλά και αναβάθμιση της έρευνας μετά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις.
«Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια»
Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα είχαν γίνει γνωστές από χθες. Με αφορμή το δημοσίευμα του Documento, το οποίο αποκάλυψε ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή οι Κωνσταντίνος Φλώρος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), Χαράλαμπος Λαλούσης (αρχηγός ΓΕΣ) και Θοδωρής Λάγιος (ΓΔΑΕΕ), ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις.
Η Κουμουνδούρου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν παρακολουθούσε ή όχι την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων» και σημειώνει ότι «μετά τις χθεσινές ανατριχιαστικές αποκαλύψεις ότι πέραν υπουργών επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων στόχος της ΕΥΠ ήταν και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε για μια ακόμη φορά το δρόμο των γελοίων υπεκφυγών και των επιθέσεων αντί των ξεκάθαρων απαντήσεων».
«Τα πράγματα ωστόσο είναι πολύ σοβαρότερα από όσο νομίζουν, για να θαρρούν πως θα ξεφύγουν με αναφορές στον Αίσωπο και με εξυπνακισμούς», τόνισε περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος και στη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που έκανε λόγο για μύθους.
Η αξιωματική αντιπολίτευση απεύθυνε τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση: «Είναι αληθές ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας;
Μπορεί ο πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ και πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, να το διαψεύσει κατηγορηματικά;», και καταλήγει λέγοντας: «Θα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας documento
Τα «καυτά» πρόσωπα
Η λίστα της ΕΥΠ περιλαµβάνει 25 πρόσωπα. Στην κορυφή φιγουράρει το όνοµα του αποβιώσαντος Γιώργου Τράγκα, ο οποίος είχε µπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφού τον έβαλε στόχο ο Μητσοτάκης τον έβαλε και η ΕΥΠ. Από την ΕΥΠ παρακολουθείται και ο πρώην υπεύθυνος Εξοπλισµών του ΥΕΘΑ Θοδωρής Λάγιος αλλά και ο νυν, Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο οποίος ήταν παρακολουθούµενος και από το κακόβουλο λογισµικό Predator. Σε παρατεταµένη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, όπως έχουµε ήδη γράψει, ήταν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης για λόγους απ’ ό,τι φαίνεται «αυτονόµησής» του από τις κεντρικές γραµµές συµπόρευσης µε επιχειρηµατίες που επιθυµούσε το Μαξίµου. Και άλλοι όµως παράγοντες της κυβέρνησης είναι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ο πρώην υπουργός της Ν∆ Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος αλλά και ο γενικός γραµµατέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης είναι στόχοι. Η παρακολούθηση της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή από την ΕΥΠ προστίθεται στα πρόσωπα ενδιαφέροντος από τον συγκεκριµένο πολιτικό χώρο. Μαζί µε τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κύρτσο και Νίκο Ανδρουλάκη ανεβάζει στους τρεις τους ευρωβουλευτές που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προφανώς «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Από την εθνική υπηρεσία της χώρας παρακολουθείται και η πρώην σύντροφος και µητέρα του παιδιού του Κώστα Μπακογιάννη. Φαίνεται ότι η διένεξή της µε την οικογένεια είναι εθνικός λόγος. Η ΕΥΠ παρακολουθεί τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας επικοινωνίας V+O Γιάννη Ολύµπιο και Θωµά Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι είναι παγιδευµένοι και από το Predator. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μαξίµου, ωστόσο το Μέγαρο τη θέλει πιο κοντά µέσω της… ΕΥΠ. Σε «εθνική» παρακολούθηση είναι πρόσωπα κοντά στον Μητσοτάκη τα οποία χειρίζονται κονδύλια όπως οι Γιώργος Φιλιόπουλος και Γιάννης Ζερβάκης. Οι δηµοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς, Πέτρος Κουσουλός, Αρης Σπίνος είναι επισυνδεδεµένοι «νοµίµως». Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι επίσης παρακολουθούµενος από την ΕΥΠ.
Τα στοιχεία
Η λίστα των παρακολουθουµένων από την ΕΥΠ αφαιρεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη κάθε επιχείρηµα άγνοιας ή ελλιπούς καταλογισµού. Η ΕΥΠ υπό τον πλήρη έλεγχό του χρησιµοποίησε ως πρόσχηµα την εθνική ασφάλεια και οδήγησε σε εκτροπή. Το ερώτηµα για το αν είναι γνήσια η λίστα από το Documento έχει απαντηθεί. Η γνησιότητά της δεν σχετίζεται µόνο µε την αξιοπιστία των πηγών, αλλά µε διασταύρωση όσων πληροφοριών ήρθαν στην κατοχή µας και κυρίως µε την επίδειξη συνοµιλιών που πιστοποιούν ότι τα πρόσωπα στη λίστα ήταν πραγµατικά στόχοι.
Η αποκάλυψη της λίστας ΕΥΠ αποτελεί ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο για το έγκληµα που έχει διαπραχθεί εναντίον της δηµοκρατίας. Τα αδικήµατα που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλά και ανάµεσά τους κι αυτό της κατασκοπείας και της εσχάτης προδοσίας.
Η ∆ικαιοσύνη δεν µπορεί να διενεργεί έρευνα για απλά πληµµελήµατα ούτε να λειτουργεί προσχηµατικά. Υπάρχουν κακουργηµατικές πράξεις για τις οποίες πρέπει να επιληφθεί ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου πρέπει να κληθεί από τη ∆ικαιοσύνη να καταθέσει για την πρακτική της να θέτει υπό παρακολούθηση πολίτες που δεν σχετίζονται µε την εθνική ασφάλεια. ∆εν µπορεί να κάνει χρήση απορρήτου για ένα έγκληµα τέτοιου µεγέθους που έχει διαπραχθεί. Άλλωστε µπορεί ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάµενος της ΕΥΠ να κάνει άρση απορρήτου προκειµένου να διευκολύνει την έρευνα. Επίσης µπορεί να επαναφέρει το νοµικό καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα σε όσους είναι στη λίστα να ενηµερωθούν από την ΕΥΠ. Θα το κάνει; Αν όχι, κάνει παραδοχή ενοχής. Επίσης η Α∆ΑΕ, της οποίας η λειτουργία προβλέπεται από το σύνταγµα, πρέπει να λειτουργήσει µε δική της ανεξάρτητη και ουσιαστική έρευνα για να προστατεύσει τη συνταγµατική τάξη.
Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου