Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

«Σφυροκόπημα» της Αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου διάλυσης του ΕΣΥ

 

Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων

Σκληρή αντιπαράθεση από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου–«έκτρωμα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρσή του.

Παρά την καθολική αντίδραση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας ακόμα και των «γαλάζιων» Συλλόγων-, η κυβέρνηση κατέθεσε χωρίς αλλαγές το νομοθέτημα που βάζει ταφόπλακα στη δημόσια περίθαλψη, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και παραδίδει τους πολίτες βορά στις ορέξεις των ιδιωτών.

Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης σφυροκοπούν την κυβέρνηση, ενώ στη συνεδρίαση παίρνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του Γιάννη Βαρουφάκη που βρίσκεται εκτός Αθηνών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ σχετικό αίτημα είχε προαναγγείλει, νωρίτερα, και ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αφορά και τα άρθρα 7 και 10, που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10) και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).

Σύσσωμος ο κλάδος της Υγείας διαμαρτύρεται εδώ και καιρό κορυφώνοντας αυτή την εβδομάδα της κινητοποιήσεις. Μεγάλη διαδήλωση είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (11.00-15.00) και η ΑΔΕΔΥ (από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου).

 

Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα

Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα
«Έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

«Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μεγάλα κοράκια της υγείας, οι κλινικάρχες και οι μεγάλες αλυσίδες στον χώρο της», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή, που συνδιαμορφώθηκε από τα κοράκια της Υγείας και τους κλινικάρχες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ προειδοποίησε μάλιστα πως με το νομοσχέδιο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για τους ασθενείς ο ιδιωτικός τομέας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έχει πετύχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, εξηγώντας πως δεν έχει μαζί της ούτε μια ένωση νοσοκομειακών γιατρών, ούτε έναν φορέα υγειονομικών, καθώς έχει καταδικαστεί από όλους. Επεσήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση φέρνοντας την τελευταία στιγμή διατάξεις για τα μισθολογικά των γιατρών, αυτοαναιρείται και αυτογελοιοποιείται μιας και δεν εξηγεί τί χρειάζονται τα ιδιωτικά ιατρεία, αφού υποτίθεται ότι βελτιώνει τόσο πολύ τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους απεργούς γιατρούς και υγειονομικούς που διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή και κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. 


 

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων
«Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Κι όλα αυτά την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών». 

Με πληροφορίες από: efsyn.gr & ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)