Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Τσίπρας: Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ - Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς

LIVE: Τσίπρας: Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ - Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε  στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Κρίσιμο το νομοσχέδιο, αλλά δεν βλέπω ισχυρή παρουσία των βουλευτών της ΝΔ. Από τους 157 μόλις 18 δήλωσαν ότι θα μιλήσουν. Μεγάλη απροθυμία βλέπω. Αγγαρεία κάνουν. Θα ψηφιστεί όμως. Και θα αποδειχθεί η βαθιά δογματική και ιδεοληπτική είναι τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θα αποδειχθεί πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ.

Γιατί εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό.

Το 1983 όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με τη υποστήριξη της Αριστεράς, με μια πλατιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε.

Τα ίδια ακριβώς λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των 128 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα.

Τα επιχειρήματά σας φαίνεται ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου, διότι παρά την υποκριτική σας στάση και τα ψεύτικα χειροκροτήματα τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Είπατε για τον Ανδρέα Ξανθού ότι «δεν υπάρχει σήμερα Ανατολική Γερμανία».

Ανατολική Γερμανία δεν υπάρχει, υπάρχει όμως η ανάγκη να παρέχει η πολιτεία αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Υπάρχει η ανάγκη οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη πολιτεία να αισθάνονται στοιχειώδη ασφάλεια.

Ότι δε θα αφήνονται αβοήθητοι να πεθαίνουν στο ράντζο, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοιστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για τον ρόλο του κράτους και ειδικά του Δημοσίου συστήματος υγείας.

Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα. Τα ίδια επιχειρήματα. Οι ίδιες ιδεοληψίες, βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Γιατί δεν είναι μόνο ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, είναι ότι η ΝΔ του πατέρα Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια, το 1992, την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε σχέση μερικής απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζετε με τίποτα. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής, εν προκειμένω. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων.

Και δεν αλλάζετε με τίποτα μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχετε στη πλάτη σας 35.000 νεκρούς. Παρά το γεγονός ότι αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.

Ήταν μοιραία αυτή η ατέλειωτη αλυσίδα από χαμένες ζωές; Που συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας. Διάβασα ότι 118 άνθρωποι έφυγαν τη περασμένη εβδομάδα.

Ήταν μοιραίο που τόσες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους; Είναι μοιραίο που η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο ακόμα και τη Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο που ήταν αρνητής της πανδημίας; Είναι μοιραίο να συνεχίζεται η τραγωδία μιας πανδημίας που ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε τόσες φορές τη λήξη της;

Όσο κι αν θέλει κανείς να συγκρατήσει την οργή του για το ψέμα, την απόκρυψη, τη μικροπολιτική, για τις δηλώσεις από το βήμα ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι οι ασθενείς πεθαίνουν σε πρόχειρα κρεβάτια έξω από τις ΜΕΘ, είναι αδύνατον να αντισταθεί όταν σας βλέπει σήμερα εδώ, αντί να κάνετε απολογισμό, αντί να απολογείστε, να συμπεριφέρεστε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Οτιδήποτε είχατε σχεδιάσει πριν τη πανδημία, για την οριστική διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζετε ανενόχλητοι να το υλοποιήσετε σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Χρωστάτε εξηγήσεις στους ανθρώπους που χάθηκαν. Σε 35.000 οικογένειες. Χρωστάτε εξηγήσεις σε αυτούς που υποκριτικά χειροκροτούσατε και τώρα τους αγνοείτε και διαδηλώνουν σήμερα. Χρωστάτε εξηγήσεις στους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης, γιατρούς και νοσηλευτές. Χρωστάτε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.

Που είναι οι διακηρύξεις σας για ενίσχυση του ΕΣΥ; Ποιο είναι το νέο ΕΣΥ που μας λέγατε ότι θα φτιάξετε μετά τη συλλογική τραγωδία της πανδημίας; Το ιδιωτικό ΕΣΥ εννοούσατε ;

Χρωστάτε μια απάντηση. Και εδώ δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το «απόρρητο» κύριε Πλεύρη.

Κι αν με όσα κάνετε με τις υποκλοπές και τις πρακτικές παρακράτους αμφισβητείτε έμπρακτα τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Με όσα κάνετε στην Παιδεία αμφισβητείτε έμπρακτα το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση. Με όσα κάνετε στην ενέργεια και την ακρίβεια αμφισβητείτε έμπρακτα το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην αξιοπρεπή διαβίωση. Όσα κάνετε με τη δημόσια Υγεία είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί αμφισβητείτε έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα να παρέχει το κράτος σε κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, όλα τα μέσα για πρόληψη και θεραπεία. Όλα τα μέσα για να μείνει στη ζωή.

Δεν νοιάζεστε όπως φαίνεται για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς. Αυτές οι παγερές αρχές κρύβονται πίσω από όλα τα έργα και τα λόγια σας.

Αλήθεια πιστεύετε ότι σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει από τρομακτικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, από την έλλειψη ειδικοτήτων γιατί με τόσο χαμηλούς μισθούς οι επιστήμονες φεύγουν δυστυχώς στο εξωτερικό, από την έλλειψη υποδομών, τη λύση θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Ή η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ; Έχετε εικόνα που έχετε συνειδητά οδηγήσει τη δημόσια υγεία αυτά τα 3 χρόνια;

Σήμερα πάνω από 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει σήμερα ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Η αναστολή λειτουργίας πολλών κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας τείνει να γίνει ο κανόνας. Οι πολίτες αναγκάζονται να κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή όσοι μπορούν στον ιδιωτικό τομέα. Πληρώνουν από την τσέπη τους για εξετάσεις και συνταγογράφηση μετά το φιάσκο με τον προσωπικό γιατρό.

Το σύστημα λειτουργεί με λιγότερους υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι και ενώ για 2,5 χρόνια βιώνουμε την πανδημία, έναν υγειονομικό πόλεμο. Μόλις χθες πλημμύρισε, διάβασα, η πτέρυγα COVID στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ασθενείς μεταφέρονταν άρον-άρον σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει υδραυλικός, ότι δεν γίνεται συντήρηση του κτηρίου και του εξοπλισμού, όπως στις περισσότερες δομές της χώρας.

Ενώ ο προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων πηγαίνει πίσω για μήνες ή αναστέλλεται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και στα παιδιατρικά Νοσοκομεία, όπως το Παίδων στην Αθήνα. Παιδιά να περιμένουν μήνες για να εγχειριστούν. Αν προλάβουν.

Αυτή είναι η εικόνα. Πέραν των 35.000 απωλειών της πανδημίας. Και σε αυτή την εικόνα εσείς απαντάτε με την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό θα μας σώσει. Ακούστε η πλήρης αντίθεσή μας σε αυτό που επιχειρείτε δεν είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών. Δεν είναι μόνο με βάση την ιδεολογία μας. Είναι και με βάση τη κοινή λογική.

Και με βάση την αντίληψή μας για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της εξέλιξής για τη μεταφορά των δυνατοτήτων που μας δίνει στη κοινωνία και τη βελτίωση των δεικτών της δημόσιας υγείας στον πληθυσμό.

Η σύγχρονη ιατρική έχει προοδεύσει πολύ.

Η επιστήμη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει άλματα και να μετατρέψει μέχρι πρότινος μη αντιμετωπίσιμες ασθένειες σε χρόνια νοσήματα.

Η σύγχρονη ιατρική μαζί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών δίνει σήμερα τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας ο κάθε πολίτης.

Γιατί οι υπηρεσίες αυτές μέσω της τηλεϊατρικής μπορούν πλέον να φτάσουν στο σπίτι του κάθε πολίτη.

Αρκεί όμως, να υπάρχει μια σοβαρά σχεδιασμένη και γεωγραφικά κατανεμημένη δομή.

¨Ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα, ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δε μπορεί παρά να είναι Δημόσιο.

Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δε μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια.

Για παράδειγμα, η πρόοδος ιατρικής και νέων τεχνολογιών δίνει πλέον τη δυνατότητα σε έναν ογκολογικό ασθενή να μη χρειάζεται να ταξιδεύει από ένα ακριτικό νησί της χώρας στην Αθήνα για να τον δει ογκολόγος και να περάσει μια βδομάδα μακριά από το σπίτι του για να κάνει την θεραπεία του.

Και μετά από έναν μήνα, ξανά και ξανά. Θα μπορεί να το κάνει στο νησί του, αρκεί το νοσοκομείο του νησιού να έχει στοιχειωδώς εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα συντονίζεται από την εξειδικευμένη ογκολογική ομάδα που θα βρίσκεται σε κάποιο εξειδικευμένο κεντρικό νοσοκομείο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Αρκεί να υπάρχει η δημόσια υποδομή σε κάθε νησί, σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή. Αρκεί να υπάρχει ένας αξονικός τομογράφος και οι τεχνολόγοι που χρειάζονται για να τον λειτουργήσουν, ενώ ο ακτινολόγος και η ομάδα των εξιδεικευμένων γιατρών που θα κάνει τη διάγνωση, μπορεί να βρίσκεται κάπου μακριά.

Η σύγχρονη ιατρική θα μπορέσει να πετύχει ακόμη περισσότερα πράγματα αν μαζί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τις στοιχειώδεις δημόσιες υποδομές, υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της πολιτείας, ώστε να στελεχωθούν προγράμματα προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που θα μεταφέρουν την επαφή του γιατρού με τον ασθενή, από το κεντρικό νοσοκομείο στην τοπική μονάδα υγείας, ακόμη και στο σπίτι. Στο σπίτι προσέξτε, και όχι στο ιδιωτικό ιατρείο.

Και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα, αυτό είναι το δικό μας όραμα, αν με σοβαρά δημόσια προγράμματα, όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού που σχεδιάζουμε, οι γενικοί γιατροί στις πόλεις και στα χωριά θα μπορούν να πηγαίνουν στα σπίτια των πολιτών για να τους ρωτήσουν αν είναι καλά και να τους δώσουν φροντίδα.

Όλα αυτά όμως δε μπορούν παρά να βασίζονται σε δύο πράγματα: Στις δημόσιες δομές και στη συνέργεια, την επιστημονική συνεργασία. Η σύγχρονη ιατρική, λοιπόν, δεν βασίζεται πια στον "καλό γιατρό", όπως γινόταν το 1950, το 1960, το 1970, αλλά στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το «φακελάκι».

Για να μπορέσουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης, για να αντιμετωπίσουμε σωστά τα λοιμώδη νοσήματα, τις επιδημίες και τις πανδημίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειαζόμαστε ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας.

Επαναλαμβάνω, δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με αυτό, λοιπόν, που επιχειρείτε σήμερά, με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή / και εκτός ΕΣΥ, κάνετε το ακριβώς αντίθετο. Γυρνάτε την ιατρική στη χώρα μας στην εποχή 1950, του 1960, του1970. Στο μοντέλο του καλού γιατρού, όχι στο σύγχρονο μοντέλο της διεπιστημονικής συνεργασίας. Του καλού γιατρού, προσέξτε, που θα ψάχνει και θα εξυπηρετεί όχι τον ασθενή, αλλά τον πελάτη και που πρόσβαση σε αυτόν θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά. Αλλά ακόμη και αν πληρώνεται καλά από τον πελάτη, θα είναι πάντα ανταγωνιστής και όχι συνεργάτης του συναδέλφου του γιατρού. Γιατί ο συνάδελφος θα μπορεί να του φάει πάντα τον πελάτη.

Αυτό είναι το όραμά σας; Και το πρόβλημα εδώ, επαναλαμβάνω, δεν είναι πρόβλημα δεοντολογίας. Είναι πρόβλημα ουσίας. Γιατί σε αυτή τη βάση δε μπορούν καθόλου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής και να μεταφερθούν στη κοινωνία τα επιτεύγματα της προόδου που έχει επιτευχθεί στη ιατρική επιστήμη. Και ας μην τρέφουν αυταπάτες όσοι νομίζουν ότι θα έχουν καλή περίθαλψη επειδή θα μπορούν να πληρώσουν τον καλό γιατρό στο καλό νοσοκομείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, με τον άψογο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και το χαμογελαστό προσωπικό. Ούτε αυτοί θα έχουν καλή περίθαλψη και αποτελεσματική του φροντίδα.

Όταν ο στόχος είναι το κέρδος, χάνεται ο σκοπός που είναι ο άνθρωπος και η περίθαλψη.

Καμιά σταθερότητα και καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους. Όταν ο ασθενής χάνει την αξιοπρέπειά του. Όταν η υγεία, ακόμα και η ζωή, γίνονται εμπόρευμα.

Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ.

Όχι την οριστική του διάλυση του. Αλλά την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Με τη φιλοδοξία στο τέλος της τετραετίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές υγείας και πρόληψης.

Με αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ.

Με την αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το braindrain. Διότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αλλιώς αυτό το πρόβλημα. Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης.

Με τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας. Γιατί αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση και δέσμευση.

Με την πρόσληψη, όπως σχεδιάζουμε, 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική, την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Με την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ που εμείς ιδρύσαμε σε δύσκολες συνθήκες. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

Με τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

Με τη επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας.

Με την ανακαίνιση, τέλος, και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

Αυτά δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε βάθος τετραετίας, αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτή την αίθουσα, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιό σας να το χαίρεστε, σύντομα όμως θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Γιατί αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και Δικαιοσύνη παντού και για όλους σημαίνει πρώτα από όλα δικαιοσύνη στην προστασία της ζωής και της υγείας όλων. Με ένα ισχυρό δημόσιο, δίκαιο, δημοκρατικό και ισότιμο για όλους, Εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό είναι το όραμά μας και με τη δύναμη του ελληνικού λαού θα το κάνουμε σύντομα πράξη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)