Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για την Εύα Καϊλή – Τι παραδέχθηκε στην κατάθεσή της

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Εύα Καϊλή, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για την περαιτέρω δικαστική αντιμετώπισή της σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatar-gate που συγκλονίζει τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Οι βελγικές αρχές ερευνούν το σύνολο της δράσης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, την ώρα που ο σύζυγός της Φραντζάσκο Τζόρτζι έχει πάρει όλη την υπόθεση πάνω του. Υπάρχουν, ωστόσο, σημεία από την κατάθεση της ίδιας, τα οποία θα μετρήσουν στην κρίση των Βέλγων δικαστών.

Η Εύα Καϊλη παραδέχθηκε στην κατάθεσή της ότι είχε ζητήσει από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι και, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica, προχώρησε σε παραδοχές,  ενοχοποιητικές για την ίδια. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπάθησε μεν να περιορίσει το μερίδιο της δικής της ευθύνης, με όσα είπε στον Βέλγο δικαστή, παραδέχτηκε ωστόσο ότι γνώριζε για τις δωροδοκίες που γίνονταν με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και τον πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι.

«Είναι αλήθεια -είπε σύμφωνα με τα πρακτικά-  ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντζέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα» παραδέχθηκε, καθώς δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού όταν η βελγική αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμα, εκείνη τηλεφώνησε στον πατέρα της και του ζήτησε να κρύψει τα χρήματα. 

Αυτό καταγράφεται και στο ένταλμα που είχε εκδοθεί, στις 9 Δεκεμβρίου, αφού ο ανακριτής σημειώνει ότι «η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα» και ότι «δηλώνει πως γνώριζε από το παρελθόν του συζύγου της δραστηριότητες με τον κ. Παντζέρη, και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της». Οι Βέλγοι ανακριτές σημειώνουν επίσης ότι, μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι, η Καϊλή «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντζέρι και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα». Όλα τα παραπάνω αποτελούν και την εξήγηση, γιατί οι Βέλγοι δικαστές αποφάσισαν την σύλληψή της που αρχικά δεν προβλεπόταν.

Σημειώνεται, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται για παρέμβαση υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ, καθώς είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, μετά από εντολές του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος.  Η La Repubblica αναφέρει επίσης, ότι η Καϊλή μίλησε και για το πώς αγόρασαν διαμέρισμα με τον σύζυγό της, καθώς και ότι «ανεπίσημα» συμμετείχε στην αποπληρωμή του δανείου, κάτι που εκτιμάται ως επιβεβαίωση του ότι γνώριζε για το «έκτακτο» εισόδημα».

Πηγή: politicus.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)