Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Μεγάλη MARCα ο Θωμάς - Εικονικά τιμολόγια 239.194 ευρώ από εταιρεία... χωματουργικών

Μεγάλη MARCα ο Θωμάς - Εικονικά τιμολόγια 239.194 ευρώ από εταιρεία... χωματουργικών
 
 
  Να παρέμβουν οι Αρχές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
 
 
Η χωματουργική εταιρεία Ιόνια Τεχνική φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, να εξέδωσε 29 εικονικά τιμολόγια στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.
Γίνεται μια εταιρεία με αντικείμενο χωματουργικές εργασίες να αναλαμβάνει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, Marc; Όπως φαίνεται από το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, γίνεται.

Το δημοσίευμα προκαλεί σειρά σοβαρών ερωτημάτων, τα οποία για την ώρα μένουν αναπάντητα. Συγκεκριμένα η Ιονία Τεχνική, η οποία φέρεται να εξέδιδε εικονικά τιμολόγια για την Krikel, εταιρεία που έχει συνδεθεί με το παράνομο λογισμικό Predator, φέρεται να εξέδιδε εικονικά τιμολόγια και για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, της οποίας τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ιδιαιτέρως αρνητικά για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Ιονία Τεχνική εξέδωσε προς την εταιρεία δημοσκοπήσεων συνολικά 29 τιμολόγια (το 2018 εξέδωσε 12 τιμολόγια, το 2019 εξέδωσε 9 τιμολόγια και το 2020 εξέδωσε 8 τιμολόγια), συνολικού ύψους 239.194 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τιμολόγια τα οποία αποτυπώνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της Ιονίας Τεχνικής.

Κι αν στην περίπτωση της Krikel η Ιονία Τεχνική φέρεται να της εξέδιδε τιμολόγια για πώληση πανάκριβων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, στην περίπτωση της Marc φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο του δημοσκόπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Εφημερίδα των Συντακτών, «φαίνεται πως η Marc ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία να της διεξάγει σειρά ερευνών όπως π.χ για διάφορα εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες έως και πολιτικού περιεχομένου δημοσκοπήσεις πανελλαδικής μάλιστα εμβέλειας ενώ φαίνεται πως της έχει παράσχει έως και υπηρεσίες exit poll τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές».

Πώς ακριβώς γίνεται μια εταιρεία με μηδενική παρουσία και με αντικείμενο χωματουργικές εργασίες να αναλαμβάνει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό μιας γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, είναι κάτι που μόνο οι υπεύθυνοι της εταιρείας μπορούν να απαντήσουν.

Εκτός από την εταιρία Ιονία Τεχνική η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, φέρεται να έχει σχέση και με μια άλλη εταιρεία την ΚΥΡΑ ΑΕ, η οποία έχει ελεγχθεί για φορολογικές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και για έκδοση εικονικών τιμολογίων σε πελάτες της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία φέρεται να έχει εκδώσει δύο εικονικά τιμολόγια προς τη Marc. Το πρώτο είναι ύψους 68.880 ευρώ και προέρχεται από τη φορολογική χρήση του 2014 και το δεύτερο είναι ύψους 6.150 ευρώ και προέρχεται από τη χρήση του 2016.

Η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Marc, Θωμά Γεράκη και του έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν γνωρίζει τις εταιρείες Ιονία Τεχνική και ΚΥΡΑ Α.Ε. κι αν η Marc είχε συναλλαγές μαζί τους. Επίσης, τι είδους συναλλαγές ήταν αυτές και τι υπηρεσίες παρείχαν οι εν λόγω εταιρείες και πως ακριβώς πληρώθηκαν αυτές οι υπηρεσίες και αν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «Ο κ. Γεράκης δεν απάντησε έγκαιρα στο μέιλ μας όπως του είχαμε ζητήσει».

marc efsyn

 Να παρέμβουν οι Αρχές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. •Σκληρή δήλωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα εικονικά τιμολόγια στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc από την «Ιονία Τεχνική». •Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον εισαγγελέα να παρέμβει μετά το πρωτοσέλιδο της ΕΦ.ΣΥΝ.

Η εφημερίδας μας, που έχει πρωτοστατήσει μαζί με άλλα μέσα στις αποκαλύψεις, συνεχίζει τη δημοσιογραφική έρευνα φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας νέες πτυχές της υπόθεσης.

Σήμερα αποκαλύπτει μια σειρά από τιμολόγια που εξέδωσε η εταιρεία «Ιονία Τεχνική» ύψους κάποιων χιλιάδων ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 2018-2020 προς την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.

«Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό πως μια εταιρεία που έως το 2018 δεν υπέβαλλε δηλώσεις, είχε επί σειρά ετών σχεδόν μηδενικούς τζίρους και κυρίως είχε ως αντικείμενο χωματουργικές εργασίες, βρέθηκε να συναλλάσσεται με μια μεγάλη δημοσκοπική εταιρεία την ίδια περίοδο που εξέδιδε σειρά εικονικών τιμολογίων για την εταιρεία Krikel» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή.

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη χαμένη αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αλλά και του πολιτικού μας συστήματος. Αναμένουμε τη παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως ο νόμος προβλέπει για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος όπως το ξέπλυμα. Κυρίως όμως αναμένουμε εξηγήσεις τόσο από τον κ. Μητσοτάκη που οφείλει να απαντήσει με ποιον τρόπο πληρώνει τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει, όσο όμως και από τον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος.

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)